fbpx

Promocija: Mani Gotovac – Ma koji život, ma koji teatar!

Zagreb…

Mani je pisac pun strasti, ali istovremeno i uvrnute pameti, što je jako uzbudljivo

Mani GotovacPredstavljanje knjige Ma koji život, ma koji teatar, nasljednice hita Fališ mi, privukla je rijetko viđeni ‘cocktail’ zvijezda iz kulture i medija te uglednika. Događaju u knjižari Profil Mozaik Megastore je nazočio i predsjednik RH Ivo Josipović. Pred njima su blistali autoritativni govornici iz književnog svijeta, a moć kazališta ogledno su prikazali glumci Judita Franković i Mislav Čavajda te – vrhunskom točkom imitiranja autorice – Mani Gotovacredatelj Miran Kurspahić.
– Živimo u vremenima kada je teatar u zapećku, ali uvijek ga možemo buditi, to je ta strast. Oni koji se loše osjećaju, u teatru se najbolje osjećaju – rekla je Mani Gotovac.
– Mani je pisac pun strasti, ali istovremeno i uvrnute pameti, što je jako uzbudljivo – zaključio je leksikograf Velimir Visković.
U tom je 60-minutnom mini-teatru autorica, kao i publika, uživala u svakoj minuti dinamičnog programa. Prva je promotorica, književnica Milana Vuković Runjić, kazala kako ova knjiga govori uvelike i o njenom životu. Akademik Zvonimir Mrkonjić priznao je kako je tek počeo čitati ovaj vrijedan roman o kazalištu na 500 stranica, a potom je svojih pet minuta dobio pjesnik poznatiji kao dugogodišnji TV voditelj, Aleksandar Stanković. U provokativnom je Mani Gotovacrafalu, između ostalog, popularni Aco autoricu upitao boji li se kako će joj Severina svojim dolaskom ukrasti naslovnice u medijima. Cijenjena psihologinja Mirjana Krizmanić novi je potencijalni bestseler slikovito usporedila šetnjom kroz čarobni arboretum Trsteno.
Priznanje liku i djelu Mani Gotovac dolaskom su pružili: predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, Veljko Bulajić, Igor Mandić, Krešimir Dolenčić, Vlatka Vorkapić, Dubravka Vrgoč, Vojo Šiljak, Ivica Propadalo, Severina Vučković, kao i brojni djelatnici iz kulturnog i javnog života Hrvatske.
Knjigu hibridnih, žanrovski neodređenih zapisa Mani Gotovac od 1968. do 2013. godine „Ma koji život, ma koji teatar“ u ožujku je objavila Profil Knjiga. Cijena je 189 kuna.
Velimir ViskovićU svojem velikom hitu Fališ mi, Mani se u prvom redu bavila ljubavlju prema muškarcu svojega života i tragičnim iskustvom materinske ljubavi. Ljubav prema kazalištu ostala je donekle u sjeni. Ova knjiga je stoga komplementarna tome velikom hitu, jer je u njoj u prvom planu ljubav prema kazalištu. Zapisi su različitih žanrovskih karakteristika: ima tu autobiografskih, odnosno dnevničkih fragmenata, pisanih kao komentar aktualnih zbivanja u kazalištu, puno je i polemika, dramaturških komentara i teatroloških opservacija – rekao je Velimir Visković.

Foto: Mario Topić