fbpx

Ivica Propadalo: Čiste savjesti otvaram ovu izložbu!

M-Ž Ž-Ž M-M…

Ivica Propadalo– Čemu izložba u ova gluha i površna vremena, kada je u ovoj zemlji kopanje po kantama za smeće jedna od najčešćih ‘instalacija i performansa’. U zemlji gdje je želja za ‘ARTOM’ naprosto zamrla iz ne znam kojih već razloga. Izmišljen je i minimalizam koji ne podnosi slike na zidovima. Arhitekti grade kuće sa staklenim stijenama, na koje se ne da zakucati ni čavo, ni brokva, a bogami ni ekser. Kao dijete sam bio fasciniran slikama bračnih drugova – parova koje su visile iznad bračnog kreveta, postelje ili ložnice. Ti parovi su se Ivica Propadalorijetko uspjeli fotografirati zajedno. Ali su zato postojali ‘photoshop majstori’ u vremenu dok je školska računaljka sa kuglicama u boji bila najveće kompjutorsko dostignuće. Oni su spajali sve, pa čak i ne spojivo. To isto su radili i matičari u općinama. Spajali su  sretne i nesretne, crne i bijele, sve narodnosti. E baš te bračne: SLIKE S VJENČANJA me muče već duže vrijeme. Najviše.
‘Muče’ mi je izazvao i nedavni referendum o braku. E pa ja sam si dao oduška da spojim i ono što nisu uspjeli ni matičari pa ni oni stari photoshop majstori. Dao sam samom sebi oduška i u tome sam uživao. A jesam li uspio?? Ma zaboli me. Ispunio sam  svoju građansku dužnost i pokazao svoju toleranciju prema onima koji biraju drugačije od mene. Čiste savjesti otvaram ovu izložbu – rekao je Ivica Propadalo i najavio izložbu.
Svečano otvorenje izložbe pod nazivom ‘M-Ž Ž-Ž M-M, slike s vjenčanja’ će biti u subotu 15.veljače u 12,00 sati na adresi Galerija Mala, Trg bana Jelačića 6.

O autoru:

Ivica PropadaloIvica Propadalo je rođen u Livnu. Nakon završene srednje škole u Splitu upisuje i diplomira na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Dugi niz godina djeluje kao glazbenik. Slikarstvom se neprekidno bavi od 1975. godine, a od 1988. godine počinje djelovati kao samostalni umjetnik. Prije sedam godina aktivirao se i kao Rock glazbenik. Trenutno je Teška industrija jedan od uspješnijih bendova u regiji. Izlagao je na 90-tak samostalnih  izložaba i preko 250 skupnih u domovini i inozemstvu. Od 1994. godine počinje njegov dizajnerski i scenografski opus. Autor je brojnih statuata i nagrada kao što su DORA, PORIN, PONOS HRVATSKE, Međunarodna nagrada CIRCOM za najbolje europske TVemisije, i mnoge druge. Autor je i dizajner brojnih plakata. Autor je štanda Hrvatske na svim turističkim sajmovima po svijetu za 2012-2014. god., za koji je dobio brojne nagrade u: Pragu, Kijevu, Beogradu i Varšavi. Dvije godine radio je štand za Steklarnu Rogaška na najvećem svjetskom sajmu AMBIENTE u Frankfurtu..
Bavi se uređenjem Interijera i adaptacijama starih dalmatinskih kuća. Koautor je Muzeja vukovarske bolnice. Ne postoji niti jedna manifestacija u Hrvatskoj za koju nije izradio scenografiju. Za svoj slikarski i scenografski rad dobio je niz domaćih i stranih nagrada i priznanja. GRAND PRIX na Međunarodnoj izložbi crteža u Rijeci 1998. god kao i GRAND PRIX na međunarodnoj izložbi portreta u Tuzli iste godine. Posjeduje dvije monografije: ‘Crteži s mog radnog stola’ i ‘Scenografija instalacija sa razlogom’.

Foto: Press