fbpx

Premijerno: Iz Teatra Rugantino stiže Sirena i Viktorija

Zagreb…

Sirena i Viktorija – Raskošna komedija zabune u vremenu tranzicije koja nikako ne prolazi

Sirena i Viktorija

Sirena i Viktorija– U nedjelju, 20. siječnja 2019. godine u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, na rasporedu je svečana premijera nove predstave Teatra Rugantino ‘Sirena i Viktorija‘, komedije u kojoj će publika uživati – najavljuju organizatori.
Komedija ‘Sirena i Viktorija‘ ruskog dramatičara Aleksandra Galina, do sada neizvođena u Hrvatskoj, prije svega raskošna je komedija zabune koja, kako se komad razvija, žanrovski prelazi u komičnu melodramu.
Aleksandar Galin predstavnik je onog dramskog pravca suvremene ruske drame koji se bavi sudbinom čovjeka u situaciji ne samo materijalne bijede, već, možda i važnije i bolnije, moralnog sloma čiji smo nemodni svjedoci u tzv. procesu tranzicije, koji nikako ne prolazi. U tom smislu, Galin je naš suvremenik u svakom pogledu, a teme, likovi i situacije – našoj su kazališnoj publici bliski i prepoznatljivi.
Ali Galin ne gleda i ne razumijeva svijet s gorčinom i bijesom – njegovi su komadi uvijek komedije. U temeljima tih komedija je njegova plemenitost, koja u svakodnevnom i trivijalnom otkriva ljudsku suštinu svih naših nedoumica i svih naših nemoći. Novopečena bogatašica, naizgled pobjednica tranzicijskog maratona, za svoju profesoricu engleskog, inače tipičnu žrtvu društvene tranzicije, naručuje pastuha koji za novac ’ispunjava sve seksualne fantazije’, ali u alkoholnoj izmaglici bira pogrešan broj i umjesto seksualnog predatora u stan im stiže – vremešni astronom, koji urušavanje idealistički ustrojenog svijeta preživljava radeći po kućama kao stilist-kinolog…
Sirena i ViktorijaNiz komičnih nesporazuma odigrava se između troje junaka Galinove komedije, koja nas, smijehom razoružane, suočava s vjerojatno najvažnijim htijenjem ljudske vrste: voljeti i biti voljen. Sve suptilne nijanse likova Sirene i Viktorije majstorski su utjelovile dvije sjajne glumice Gordana Gadžić i Dubravka Ostojić, a zašto je izbor, također sjajnog glumca, Mladena Vasaryja za ulogu Konstantina dobitna glumačka kombinacija, publika će morati Sirena i Viktorijavidjeti na sceni. Režiju potpisuje beogradski redatelj Filip Grinvald kojem je ovo prva režija u Hrvatskoj i koji je po uvjerenju tima predstave ‘Sirena i Viktorija’ – odlično odradio svoj posao.
Svečana premijera predstave ‘Sirena i Viktorija’, zakazana je za 20. siječnja 2019. godine s početkom u 20.00 sati u Maloj dvorani KD Lisinski. U siječnju će se predstava još moći pogledati 24. i 31., a izvedbe su i u veljači 10., 16. i 28.

Foto: Press – Teatar Rugantino