fbpx

Ulaz besplatan: Proljeće u Andautoniji

Zagreb…

Ulaz besplatanSutra, 21. svibnja 2017. godine, od 12 do 18.00 sati u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu, organiziraju se drugi ovogodišnji Dani Andautonije. Riječ je o manifestaciji kojom se posjetiteljima kroz edukativne i zabavne sadržaje nastoji približiti način života u rimsko vrijeme.
U okviru manifestacije posjetitelji će moći razgledati lokalitet i sudjelovati u raznovrsnim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, rimski mirisi i dr.) te isprobati rimsku hranu i piće. U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba Rimski mirisi uz popratno predavanje o korištenju raznih biljaka za proizvodnju mirisa u rimsko vrijeme.
U suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju-CEXA ove godine organizira se i II. Festival Ulaz besplataneksperimentalne arheologije, na kojem će stručnjaci prikazati rezultate eksperimentalnog proučavanja arheološke baštine: od niti do tkanine (ručno predenje sirove vune, tehnike tkanja), izrada kamenih i metalnih sjekira, izrada predmeta od drva, gradnja zidova i izrada opeka, demonstracija metoda paljenja vatre, keramičke kugle – čemu su mogle služiti (eksperiment i popratno predavanje).
Predstavljena je i izložba na otvorenom Ulaz besplatan„Marcus Iuentius Primigenius – ribar iz Andautonije u službi interpretacije arheološkog lokaliteta, suradnja Likovnog studija i Arheološkog muzeja u Zagrebu” te izložba ‘Vodozemci- osobitosti životinjskog svijeta Turopolja’ u suradnji s udrugom Hyla.
Predavanja Džingis kan i njegov utjecaj na moderni svijet i Tajna povijest mongolskih žena i kraljica, održat će dugogodišnja suradnica Arheološkog parka Andautonija- spisateljica i arheologinja Rujana Jeger.
Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta, a organiziran je i besplatan prijevoz dva puta dnevno iz Zagreba za Ščitarjevo (Zrinjevac-kod meteorološkog stupa).

Termini Dani Andautonije:
11:30 Zrinjevac- Ščitarjevo
14:30 Ščitarjevo – Zrinjevac
15:00 Zrinjevac – Ščitarjevo
18:00 Ščitarjevo – Zrinjevac

Foto: Press