fbpx

Mischa Maisky uz Zagrebačku filharmoniju u Dubrovniku

Dubrovnik…

Mischa MaiskyJedan od najvećih živućih violončelista na svijetu Mischa Maisky uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem mo. Pier Carla Orizia, otvorit će glazbeni program 69. Dubrovačkih ljetnih igara koncertom u srijedu, 11. srpnja s početkom u 22.00 sata ispred Crkve sv. Vlaha. Program koncerta čini slavenski krug skladatelja u koji su uvrštena dva češka, Smetana i Dvořák te jedan hrvatski skladatelj, Jakov Gotovac.
Mischa Maisky glazbenik je svjetskog glasa i, kako sam za sebe kaže, građanin svijeta. Redovito nastupa na većini najprestižnijih međunarodnih festivala, a surađivao je s renomiranim dirigentima kao što su Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim ili Valery Gergiev, dok su među njegovim partnerima na glazbenoj sceni bili Martha Argerich, Lang Lang, Gidon Kremer, Vadim Repin, Joshua Bell te brojni drugi poznati glazbenici. Jedan od njegovih učitelja, veliki Mstislav Rostropovich, opisao ga je svojedobno kao jednog ”od najistaknutijih talenata mlađe generacije violončelista” čije je ”muziciranje spoj poezije, čudesne suptilnosti, snažnog temperamenta i savršene tehnike”. Mjesto prvoga solista u nizu ovogodišnjih koncerata opravdava poseban odnos Maiskog i Dubrovnika. Nastup slavnog violončelista može se okarakterizirati kao povratnički koncert u grad u kojem je uz nekoliko nastupa na Ljetnim igrama (2001. i 2002.), između 2000. i 2012. svake godine održao nastup na festivalu komorne glazbe “Julian Rachlin i prijatelji”. Uz Zagrebacka filharmonijaZagrebačku filharmoniju, koja je istinski promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu, stoga i čest te rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama, Mischa Maisky izvest će trostavačni Koncert za violončelo i orkestar u h-molu Antonína Dvořáka. Iako je skladatelj ovaj Koncert stvarao tijekom boravka u SAD-u, u njemu je, za razliku od ostalih kompozicija nastalih u tom razdoblju, malo američkog utjecaja, a više skladateljeve nostalgije za češkim domom.
Maestro Pier Carlo Orizio dirigirao je najvećim europskim orkestrima i surađivao s legendarnim umjetnicima. U Kini je obnašao dužnost umjetničkog direktora Međunarodnog pijanističkog festivala u Pekingu, da bi zatim s Lucom Ranierijem osnovao Filharmonijski orkestar međunarodnog pijanističkog festivala Brescije i Bergama, a od 2002. godine radi i kao profesor orkestralne prakse na konzervatoriju u Veroni.
Uz Dvořáka, na programu koncerta je najuspjelije orkestralno djelo Jakova Gotovca- Simfonijsko kolo – ujedno jedna od najpopularnijih i najizvođenijih skladbi hrvatske literature za simfonijski orkestar uopće. Poput Gotovca u Hrvatskoj, Bedřich Smetana smatra se najvećim predstavnikom nacionalnog smjera u povijesti češke glazbe. Iz grandioznog ciklusa Moja domovina u program ovog koncerta uvrštena je simfonijska pjesma Vltava koja opisuje tijek istoimene rijeke kroz popularnu glavnu temu i slikovit programski sadržaj.

Foto: Press – Hideki Shiozawa