fbpx

U slavljeničkoj godini Varaždinskih baroknih večeri nova suradnja s Francuskom

Međunarodno…

Varaždinskih baroknih večeri– Lani smo bili vrlo ponosni kada je Mezzo.tv postao po prvi puta naš medijski pokrovitelj, a ove godine sa zadovoljstvom mogu reći da se ta suradnja još više produbljuje. Iznimno nam je to važno, jer glas o Varaždinskim baroknim večerima, Varaždinu pa i Hrvatskoj čut će se u cijelom svijetu. Ta je suradnja već rezultirala dolaskom ljubitelja glazbe u Varaždin, a zasigurno će tako biti i ove godine. Glazbeno povezivanje varaždinske škole i pariškog sveučilišta bitno je i za varaždinski kulturni život, jer dokaz je kako je Varaždin kao grad kulture prepoznat i daleko izvan hrvatskih granica – naglasio je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, zahvalivši na dobrodošlici, te prijemu hrvatskom veleposlaniku u Francuskoj N. E. Filipu Vučaku, jer Veleposlanstvo RH u Parizu dati će potporu gostovanju Glazbene škole u Francuskoj.
baroknih večeriRavnatelj Koncertnog ureda Varaždin i izvršni organizator Varaždinskih baroknih večeri Raymond Rojnik i ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić ovih dana borave u Parizu, gdje obavljaju finalne razgovore o novim glazbenim suradnjama u godini kada Varaždinske barokne večeri slave pola stoljeća svog kontinuiranog održavanja. Susreli su se tako s prodekanom na Sveučilištu Sorbonne Fredericom Billetom i razgovarali o dolasku znanstvenika, autoriteta za istraživanje barokne glazbe s pariškog sveučilišta za veliki međunarodni skup koji se priprema ove godine u rujnu u Varaždinu. Intenzivirat će se i suradnja između Glazbene škole i svjetski poznatog sveučilišta, započeta prije šest godina gostovanjem sveučilišnog zbora u Varaždinu, a pod pokroviteljstvom tadašnjih predsjednika dviju država. Ove godine Varaždin će već u travnju ugostiti članove zbora iz Konzervatorija glazbe i baleta Edgar Varese iz Macona, a uslijedit će gostovanja Glazbene škole u tom francuskom gradu i u Parizu početkom studenog ove godine.
– Nesumnjivo će korist od ove turneje biti višestruka, jer pokazat će značaj kulturne suradnje kao najboljeg oblika produbljivanja veza između narodima. Ovaj projekt koji tek predstoji Glazbenoj školi u Varaždinu od izuzetnog značaja jer je potvrđuje kao jednu od vodećih institucija na području glazbenog obrazovanja u Republici Hrvatskoj – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.
Ravnatelji su se susreli i s Constance Pancrazi, predstavnicom Mezzo.tv-a, medijske kuće koja ima više od 60 milijuna pretplatnika širom svijeta i koja će i ove godine biti medijski pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri, te svojim gledateljima pokazati posebnosti najdugovječnijeg festivala rane glazbe u Europi i kroz dokumentarni film.

Foto: Press