fbpx

Video: Hymn To Freedom – Glazbena škola u Varaždinu

Hymn To Freedom

– Velik broj vokalnih sastava širom svijeta posljednjih se godinu dana suočavao s istim problemom, nemogućnošću održavanja zajedničkih nastupa i proba uživo. Uzevši u obzir veliki utjecaj koji glazba ima na život uopće, članovi zbora Glazbene škole u Varaždinu zajedno sa svojom voditeljicom i dirigenticom profesoricom Dadom Ruža, odlučili su udružiti snage kako bi prevladali ovu prepreku i još jednom pokazali kako glazba može nadvladati sve životne situacije – poručuju iz škole.

Hymn To Freedom

– Ideja o suradnji učenika i profesora varaždinske Glazbene škole javila se u vrijeme pandemije kada su se učenici susreli s radom na daljinu, a kada su u javnom prostoru dominirale pesimistične vijesti o događajima u svijetu – pandemija, klimatske promjene, ekološke katastrofe te nepoštivanje temeljnih ljudskih prava.

Ravnatelj varaždinske Glazbene škole Davor Matačić istaknuo je da su učenici zajedno sa svojim nastavnicima obradili veliku količinu korisnih tema upravo pripremajući ovu krasnu bezvremensku skladbu te da se nada da će svojim postupcima u budućnosti, a nadahnuti istom, pokušati graditi bolji svijet. Naglasio je da želi vjerovati kako je ovo posljednji uradak tzv. online nastave te kako vjeruje da će nadolazeći projekti biti realizirani u okviru redovnog nastavnog procesa.

Kako i sama dirigentica napominje, odluka o snimanju audio i video zapisa mješovitog zbora predstavljala je veliki izazov zbog velikog broja članova, ali je želja za suradnjom bila neizmjerna kod sviju.

Upravo zbog svega toga zajedno svi su spremno krenuli u ovaj hvalevrijedan projekt koji će zasigurno ostaviti jedan neizbrisiv trag. Tako su u za njih veoma netipičnim uvjetima online nastave učenici i profesori snimili audio snimku, a tek nekoliko mjeseci kasnije, kada su uvjeti to dopustili, i video uradak koji vam danas predstavljamo. U vrijeme kada se naš svijet može činiti podijeljenim i rascjepkanim skladba “Hymn To Freedom” izražava poruku jedinstva i jednakosti, koja danas odjekuje jednako duboko kao i 1960 -ih, kada je prihvaćena kao himna Pokreta za građanska prava.

Godine 1962. Oscar Peterson, jedan od najvećih jazz pijanista svih vremena, komponirao je Hymn To Freedom u vrijeme dok je borba za građanska prava jačala u SAD-u, Kanadi i diljem svijeta, dok je u studiju snimao jedan od svojih najpopularnijih albuma, Night Train.

S nadom u bolje dane koji su pred nama, vjerujemo kako će nam se ponovno pružiti prilika da i uživo čujemo ove mlade i talentirane glazbenike, učenike Glazbene škole u Varaždinu – zaključuju iz Glazbene škole u Varaždinu.

Foto: Press
Video: