fbpx

Barbara Matić osvojila srebrnu medalju u Njemačkoj

Judo…

Hrvatska judašica Barbara Matić (do 70 kg) osvojila srebrnu medalju na Grand Slamu

Barbara Matić, juniorsko prvenstvoNa velikoj pozornici Dusseldorfa, naša najbolja judašica Barbara Matić, vrhunskim je predstavama pokazala svjetsku kvalitetu. Energična, fokusirana, s jasnom željom za bacanjem, pokazala je 23-godišnja Splićanka da se ponovno diže u formi i da je spremna za najveće stvari.
Osmo mjesto na svjetskoj ranking ljestvici omogućilo joj je propuštanje prvog kola. U prvom izlasku na tatami Matić je više vremena potrošila na put od dvorane za zagrijavanje do tatamija nego za pobjedu. Tako je uvjerljiva bila protiv Jager (NED), koja nije niti ušla u borbu, a već se nakon 16 sekundi i dva wazarija poklonila Barbari kao pobjednici.
Nije drugačije prošla niti Galandi (GER), domaća predstavnica koja je pokazala čvrstoću i kvalitetan judo protiv iskusne Niang (MAR). Zato je Matić pokazala odlučnost i ponovno nakon samo šest sekundi upisala prvi wazari. Sedamdeset sekundi kasnije odličan ippon samo je zakucao Galandi za tatami, a Matić poslao u polufinale.
Za mjesto u finalu moralo se proći Niizoe (JPN), 25. na svijetu. Odlična priprema uz vrlo aktivni početak naše judašice prisilio je Japanku na dvije kazne u prve dvije minute borbe. To ju je natjeralo na više rizika, što je Matić iskoristila prvo wazarijem, a zatim i zahvatom (ippon) u posljednjoj minuti borbe.
Sve to za, reklo bi se, školski prolaz u finalni dvoboj protiv druge Japanke, Ono. Osamnaesta judašica svijeta od početka borbe je pokazala namjeru da iskoristi svaku priliku u parteru. U drugoj minuti finala to je i uspjela, okrenula je Matić, uhvatila ju u zahvat te ipponom došla do zlata.
Nakon srebra na Mastersu u Rusiji, Barbara Matić je ovim drugim mjestom pokazala kako bi 2018. mogla biti vrlo uspješna godina.

Foto: Press arhiva