fbpx

Čovjek pod povećalom – nogomet u doba bolesti Covid-19

Dokumentarna serija Čovjek pod povećalom

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 21. veljače na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 15.55 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Čovjek pod povećalom. Ova četverodijelna UEFA-ina dokumentarna serija Čovjek pod povećalom bavi se nogometom u doba bolesti Covid-19, tehnologijom VAR (Video Assistant Referee) te predstavlja najbolje suce.
Prva epizoda posvećena je UEFA-inoj odluci da se tehnologija VAR uvede od nokaut faze Lige prvaka u sezoni 2018./19. Roberto Rosetti, UEFA-in voditelj sudačke organizacije, uvodi gledatelje u svijet UEFA-inih sudaca i objašnjava nove trendove.

Čovjek pod povećalom

Epizoda također donosi pregled niza incidenata i situacija u kojima je korišten VAR, prati uspone i padove tijekom utakmica od presudne važnosti te omogućava gledateljima da na dosad neviđen način pobliže upoznaju elitne europske suce Clémenta Turpina iz Francuske, Björna Kuipersa iz Nizozemske te Damira Skominu iz Slovenije, koji će naknadno biti izabran da sudi finale te sezone, koje su u Madridu igrali Tottenham Hotspur i Liverpool.
Među sucima koji se pojavljuju u ovoj epizodi su i Cüneyt Çakır iz Turske, Szymon Marciniak iz Poljske te Felix Zwayer iz Njemačke.
Druga epizoda započinje grupnom fazom sezone 2019./20. i uvodi nas u psihologiju suđenja. Uz stručan osvrt profesora i autora knjiga Stuarta Carringtona, ova epizoda ne istražuje samo razloge zašto se netko odluči na sudačku karijeru, nego i objašnjava pod kakvim se sve pritiscima i u kakvim stresnim situacijama suci mogu naći. Također pobliže upoznajemo još dvojicu sudaca.

Prva je na redu emotivna priča o Ovidiju Haţeganu, koji je na poluvremenu utakmice saznao da mu je umrla majka, usred suđenja utakmice elitne razine u europskoj Ligi nacija. Gledatelji također upoznaju Gianluccu Rocchija, talijanskog suca koji se morao umiroviti u tijeku sezone zbog navršene dobi za umirovljenje, no prije toga sudio je nevjerojatno uzbudljivu i važnu utakmicu Chelseaja i Ajaxa. Upoznajemo također Williama Colluma iz Škotske i Michaela Olivera iz Engleske

Foto: Press – Čovjek pod povećalom