fbpx

Dokumentarna serija Primati: Tajne opstanka

Primati

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 26. ožujka 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Primati.

Primati

Primati su društvene životinje. Mogu nas zastrašivati, ali i pokazivati emocije, obzirnost i brižnost. Mnogobrojna ekipa, koja se sastoji od životinja svih oblika i veličina, od divovskih gorila do gipkih lemura, snimljena je u čudesnim krajolicima od Himalaje do amazonske prašume. Ovo je potresno i često zapanjujuće istraživanje velike strasti koju čovječanstvo gaji prema svojim najbližim rođacima.

Primati

Prva epizoda serije Primati nosi naziv Tajne opstanka i otkriva izvanredne strategije kojima se čovjekoliki i obični majmuni i lemuri moraju služiti kako bi preživjeli na najmanje izglednim mjestima.

Primati

Vremena su teška za čopor bradatih kapucina u brazilskoj pustoši. Hrana i voda su oskudni nakon osam mjeseci bez kiše. Ali majmuni mogu nešto što može vrlo malo primata: služe se oruđem i čak ga izrađuju.

Za druge primate izazov je društvene prirode. Na dalekom otoku uz zapadnu afričku obalu susrećemo drila, možda najmanje poznatog od svih majmuna. Mužjaci se moraju boriti za mjesto u hijerarhiji, a oni koji se ne mogu nadmetati, bivaju prognani. Upoznajemo dva takva izopćenika, koji su u labavom savezu da im bude lakše.

Foto: Press