fbpx

Besplatno za sve građane: Dan susjeda u Prečkom

Dan susjeda u Prečkom

Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s Zelenim klikom! i susjedima u subotu, 29. svibnja 2021. od 10 do 13 sati obilježava već tradicionalni Dan susjeda u Prečkom. Ove godine manifestacija Dan susjeda u Prečkom će se održati na dvije lokacije u Prečkom: Park Emila Cossetta i ispred Udruge za podršku osobama s oštećenjem grada Zagreba, Prečko 6.

Dan susjeda

PROGRAM:
U sklopu Jane’s Walk organizirat ćemo šetnju „Od šume vidjeti drvo”, koja počinje u 10 sati u Vrbanima (ispred Dječjeg vrtića Sunčana), a završit će sadnjom drveta trešnje ispred Udruge za podršku osobama s oštećenjem grada Zagreba. Tijekom šetnje u sklopu globalne akcije Jane’s Walk i projekta Online herbarij upoznat ćemo prijavljene građane s važnošću očuvanja stabala u urbanim sredinama te predstaviti pojedina stabla i inicijative koje se bave zaštitom zelenih površina u Gradu Zagrebu. Šetnja završava susretom na vanjskom prostoru Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama Grada Zagreba, gdje će se odvijati ekološko-inkluzivne aktivnosti te će se štićenici Udruge za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama zajedno sa ostalim sudionicima aktivnosti družiti uz sadnju simbola gradske četvrti Trešnjevka – stabla trešnje. Na taj način oplemenit će se vanjski prostor Udruge, a postići će se upoznavanje i kvalitetna inkluzivna aktivnost kako bi se umanjile barijere između osoba s teškoćama i sugrađana bez teškoća, osobito djece. U aktivnosti će sudjelovati i volonteri udruge Zeleni klik!, kao i djelatnici i volonteri Udruge za podršku osobama s intelektualnim teškoćama.

Dan susjeda

Drugi dio programa Dan susjeda u Prečkom odvijat će se na području Parka Emil Cossetto gdje ćemo u sklopu 14. Festivala dječje knjige organizirati pripovijedanje priča za najmlađe sa Srebrenkom Peregrin pod nazivom Bajkarice – junakinje našeg doba. Djeca će imati prilike jahati na terapijskim konjima Udruge Flyer.

Što nas očekuje na Star festivalu – festivalu zvijezda (Tisuću želja za bolje sutra) saznat ćemo na samom događanju, a ono što vam možemo otkriti je da se radionica temelji na japanskoj tradiciji festivala Tanabata koji se slavi od 755. godine. Star festival osmišljen je isključivo zbog ostvarenja želja! Ideja je da sa tisuću želja učinimo pozitivnu promjenu. Želje se ispisuju na papirnate trake, te potom vežu na drvo bambusa. Na taj način šalje se snažna poruka društvu da su želje bitne i da je korijen pozitivne promjene u riječima koje koristimo. Voditeljica radionice je Ivana Gucek.

Zeleni klik! će u sklopu projekta Mali zeleni vrtlari u suradnji s Dječjim vrtićem Sunčana organizirati podjelu presadnica, a u suradnji s Dječjim vrtićem Prečko i Knjižnicama grada Zagreba uključenima u projekt Zelena ABECEDA, razmjenu knjiga.

U sklopu projekata Kvartovske veze (nisu bezveze) i Online herbarij će biti organizirana potraga za prečkanskim stablima uz postavljene kartonske zastavice koje će pripremiti školski volonteri OŠ Nikole Tesle, a Dječji vrtić Prečko će u sklopu EU projekta See! Our nature organizirati obilazak vrtićkog dvorišta. Roditelji će s djecom imati potragu za vrtićkim stablima, obići će vrt leptira s hotelom za kukce te šumski vrtić u dvorištu dječjeg vrtića.

Kao uvertira događanju Dan susjeda u Prečkomv zapjevat će nam susjedi Zbor Zrele Trešnje, a nakon njih nastupit će poznata šansonjerka Jasna Ožeg, uz pratnju na gitari Vedrana Sutona s koncertom pod nazivom Život je lijep.

Program Dan susjeda u Prečkom je besplatan za sve građane!
Poštivat će se sve epidemiološke mjere.

Foto: Press – Dan susjeda u Prečkom