fbpx

Karmela Vukov Colić: Rad na zemlji obogaćuje

Školski vrtovi…

Najljepši školski vrtovi od ove godine u novome izdanju

Karmela Vukov Colić– Rad na zemlji i bavljenje biljkama dvostruko obogaćuje: onoga koji se tim poslom bavi i prostor na kojemu radi. Predivno je vidjeti malene ručice skupljene oko sadnice ili velike raširene oči koje se dive rascvjetalome cvijetu koji je iz te sadnice izniknuo. Projekt Najljepši školski vrtovi uči mališane da se brinu o okolini, o prirodi koja ih okružuje, a time i svijetu općenito, ali ih istodobno potiče i na vlastiti rast – pun boravka na zraku i aktivnosti koje rezultiraju plodovima vlastitoga rada. Veselilo bi me kad bi se svaki vrtić i svaka škola u Republici Hrvatskoj uključili u ovaj projekt. Bila bi to najrascvjetanija, najmirisnija i najrazigranija slika Hrvatske koju možete zamisliti – rekla je Karmela Vukov Colić.
Projekt Hrvatske radiotelevizije Najljepši školski vrtovi već 23. godinu zaredom poziva sve ravnatelje vrtića, škola i srodnih odgojno-obrazovnih ustanova iz Republike Hrvatske da se prijave na natječaj za najljepši školski vrt. Ovogodišnji je natječaj otvoren prošloga petka u Domu mladih u Koprivnici pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a tom je prigodom održan i stručni motivacijski skup. Natječaj će biti otvoren do Dana planeta Zemlje 22. travnja, a na njega se osim škola i vrtića mogu javiti i učenički domovi, centri za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i strukovne škole.
Najljepši školski vrtoviAutorica i mentorica Lidija Komes projekt Najljepši školski vrtovi pokrenula je 1994. godine u želji da se djeci koja se nakon ratnih strahota vraćaju svojim domovima i školama omogući da nastavu dožive iz drukčijega kuta. U projekt je od samoga početka uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša te brojni donatori. Tijekom godina ekipa Najljepših školskih vrtova proputovala je nekoliko puta cijelu Hrvatsku, bila i na kopnu i na moru, na otocima i u ravnicama. Uz stručno povjerenstvo koje čine predstavnici Fonda za zaštitu okoliša, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva poljoprivrede, krajobrazna arhitektica ravnateljima škola davala je savjete kako posaditi mladu biljku, kako njegovati vrt i kako poštivati bioraznolikost.
Ove se godine ekipa proširila jer se i projekt širi na sve platforme Hrvatske radiotelevizije – na Hrvatski radio, Hrvatsku televiziju i mrežne stranice www.hrt.hr. Voditeljica projekta od ove je godine dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić, producentica je Marina Bokan, režiserka Vesna Švec Hercigonja, a zaštitno je lice, koje projekt prati već niz godina, Karmela Vukov Colić.
Karmela Vukov Colić– Najljepši školski vrtovi pravo su blago Hrvatske radiotelevizije i otkad sam počela voditi taj projekt, ne izlaze mi iz glave riječi Alberta Einsteina: Pogledaj duboko u prirodu i onda ćeš sve bolje razumjeti! I doista, tko je ikada stvorio nešto u suradnji sa zemljom i prirodom, zna da je tomu točno tako. Neizmjerno mi je drago što su oni koji su nam najvažniji, a to su djeca – iz škola, vrtića, domova i centara za rehabilitaciju, prepoznali ono što im želimo poručiti – da je ljepota u stvaranju, suradnji, razvijanju brige za sebe i druge – ističe voditeljica projekta Đurđica Čočić.
Nakon zatvaranja natječaja 22. travnja stručno povjerenstvo analizirat će sve prijave i izabrati njih pedesetak koje će potom pratiti od svibnja do rujna. Nagrade najuspješnijima – a to su Zlatna povelja, Zelena povelja i Plava povelja, priznanja za biološku raznolikost te autohtone i udomaćene vrste bit će dodijeljene na tradicionalnoj svečanosti koja će se održati u studenome na Hrvatskoj radioteleviziji. Dodjeljuje se i nagrada za kontinuitet, koja je također na razini pobjedničkoga naslova, a za nju se tri godine nakon pobjede mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a i dalje uzorno uređuju svoj vrt i okoliš.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT