fbpx

HNK Ivana pl Zajca o predstavi Naše nasilje i vaše nasilje

Rijeka…

U predstavi se NE URINIRA po hrvatskoj zastavi, u predstavi se NE KORISTI hrvatska zastava nego zastava NDH, u predstavi se NE POJAVLJUJE Isus Krist kao povijesna ličnost ili dramski lik, nego kao zlorabljeni simbol politike dominacije kojim manipuliraju države zapadnog kulturnog kruga, ističu u HNK Ivana pl Zajca

A video sporne scene u predstavi pogledajte ovdje

Naše nasilje i vaše nasiljeUoči izvedbe predstave Naše nasilje i vaše nasilje, Olivera Frljića, na 27. Marulićevim danima HNK Ivana pl Zajca u Rijeci na službenoj web stranici objavilo je priopćenje.
– HNK Ivana pl Zajca u Rijeci podsjeća da živimo u sekularnoj državi u kojoj kulturne institucije kao i kulturne manifestacije imaju pravo na svoju autonomiju, jednako kao što i umjetnici imaju ustavom zaštićeno pravo na slobodu govora i izražavanja vlastita kritičkog stava, u ovom slučaju jezikom kazališne umjetnosti. Smatramo neprihvatljivim da bilo koje skupine građana brane svojim sugrađanima da pogledaju neku kazališnu predstavu. Svaki pokušaj da se večerašnje izvedba predstave zabrani smatramo pokušajem cenzure, koja se protivi temeljima demokratski uređenih zemalja, ali i pokušajem narušavanja fizičkog integriteta Naše nasilje i vaše nasiljeumjetnika. Predstava Naše nasilje i vaše nasilje bavi se odnosom Istoka i Zapada, religije i politike, kapitala i slobode, te postavlja pitanje čime, u vrijeme jedne od najvećih kriza nakon Drugog svjetskog rata, plaćamo udobnost naših europskih života. Nasuprot medijskim napisima, u predstavi se NE URINIRA po hrvatskoj zastavi, u predstavi se NE KORISTI hrvatska zastava nego zastava NDH, u predstavi se NE POJAVLJUJE Isus Krist kao povijesna ličnost ili dramski lik, nego kao zlorabljeni simbol politike dominacije kojim manipuliraju države zapadnog kulturnog kruga. Vjerujemo da su protivnici izvedbe predstave u Splitu u manjini i da je grad Split spreman za kazalište koje se izravno suočava s kritičnim pitanjima postkolonijalnog doba, globalnog i našeg lokalnog svakodnevlja – stoji u priopćenju HNK Ivana pl Zajca koji prenosimo u cijelosti, a u potpisu priopćenja su Jelena Kovačić, ravnateljica Hrvatske drama HNK Ivana pl Zajca i Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl Zajca.

Foto: Press