fbpx

Svjetsko špijunsko prvenstvo: Nadmetanje Engleske i Rusije za SP 2018.

Na malim ekranima…

Dokumentarni film o žestokom nadmetanju Engleske i Rusije za dobivanje domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine

Svjetsko špijunsko prvenstvoHrvatska radiotelevizija u petak, 29. lipnja 2018. godine na Drugom programu (HRT – HTV2), prikazuje dokumentarni film Svjetsko špijunsko prvenstvo. Radnja ovog zanimljivog dokumentarca zbiva se u Londonu tijekom 2010. godine, a prati žestoko nadmetanje Engleske i Rusije za dobivanje domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine.
Lord Triesman, nekadašnji ministar vanjskih poslova i zagriženi nogometni navijač, šef je engleske delegacije. U Moskvi su zadužili Alekseja Sorokina, nekadašnjeg ruskog obavještajca, da dovede Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Dok Triesman Svjetsko špijunsko prvenstvoi Sorokin prepričavaju kako je teklo nadmetanje za domaćinstvo, filmska ekipa dobiva e-mail od bivšeg visokog dužnosnika FIFA-e kojega nazivaju jedinim insajderom koji je znao pozadinu svih zakulisnih događanja.
– Za neke pokvarenjake još nitko ne zna, a neke račune tek treba izravnati – stoji u njegovu tajnovitom mailu u kojem ih poziva da se sastanu u Budimpešti.
Tijekom tog razgovora u Mađarskoj ovaj Svjetsko špijunsko prvenstvodokumentarac uranja u mračni svijet tajnih djelovanja i geostrateških dogovora. Ispostavlja se da su Englezi za svoju delegaciju angažirali bivše agente MI6, a britanska veleposlanstva služe im kao obavještajne baze. S druge strane, Rusi u Londonu imaju stalnu jedinicu za nadzor pod kontrolom tajne službe FSB. Putin je skupini oligarha zapovjedio da poduzmu sve što treba.
– Bio je to hladni rat u malom – kazao je o ovim operacijama suradnik jedne od suprotstavljenih strana.
Dokumentarni film Svjetsko špijunsko prvenstvo gledajte na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije 29. lipnja u 21.15 sati.

Foto: Press