Dragana Radaković: Vraćam se u Osijek da otpjevam naslovnu ulogu Tosce
By Gordana Malašić Lazić On 7 lis., 2018 At 04:11 PM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Opera…

Želim najaviti da ću sigurno naći vremena za publiku u Osijeku i vratiti se da otpjevam naslovnu ulogu Tosce. Datum ćemo objaviti naknadno, najavila je sopranistica za portal Scena.hr

Dragana RadakovićNakon godine dana, sopranistica Dragana Radaković nastupila je u HNK Osijek.
– Da, vratila sam se s Leonorom u Trubaduru. Premijera ove opere bila je prije godinu dana i baš sam se poželjela. Ova predstava je bila kandidat za Nagradu hrvatskog glumišta i ja se iskreno nadam da će se ponoviti isti scenarij kao za operu Tosca. Naime, osječka Tosca lani je dobila dvije Nagrade hrvatskog glumišta, jednu za najbolju scenografiju Drinka Jeričević i nagrada za najbolje dirigentsko ostvarenje Filip Pavišić. To su divne i značajne stvari koje treba izgovoriti, s tim u vezi nadam se da će se i prelijepi osječki Trubadur okititi nekom nagradom – ispričala je Dragana za portal Scena.hr. Operna pjevačica kaže da je u međuvremenu imala četiri premijere u Rumunjskoj, Bugarskoj i Francuskoj.
– Ali posebna čast i zadovoljstvo bila je opera Aida, ispred Dragana RadakovićSfinge i Keopsove piramide na otvorenom koju je pratilo pet tisuća gledatelja. Ne mogu vam opisati količinu emocija i radosti pjevati naslovnu ulogu Aide pod vedrim nebom u ambijentu baš gdje ju je Verdi zamislio. S fantastičnom pjevačkom podjelom i 300 statista, obilježeno je 150 godina od prvog izvođenja istoimene opere. Nestvarno – otkrila je Dragana, koja se prisjetila i nastupa u Nici.
– Pjevala sam na velikom Gala koncertu na zatvaranju sezone u Opera Nice. To je bilo moje prvo predstavljanje francuskoj publici. Osjećaj zahvalnosti i moram reći, časti. Jer znam kakvi su velikani pjevali u toj kući od Montserrat Caballé, Pavarotti, Domingo, do moje profesorice Radmile Bakočević – rekla je Dragana. Za nju je posebno bio dirljiv nastup u Novom Sadu.
– Nakon deset godina, pjevala sam u rodnom gradu. Dragana RadakovićNikad punije kazalište, nikad više aplauza, nikad više emocija. Čak su moji studenti i mnoge kolege potegle iz Beograda da me čuju. Konačno je mogla da me uživo čuje moja obitelj, mislim na moje roditelje i sestru koja mi je najveća podrška – kazala je Dragana. Umjetnica nam je otkrila planove.
– Ono što me čeka je debi u ulozi Elisabetta (Don Carlo) u Operi u Bukureštu, Tosca u Boljšoj teatru u Minsku – Bjelorusija, nova produkcija Turandot u Sydney Opera House, premijera Turandot u Nacionalnom Kaohsiung Center for performing Arts na Tajvanu, Puccinijev festival Torre del Lago u Italiji i još mnogo toga… – naglasila je Dragana, te dodaje:
– Ali želim najaviti da ću sigurno naći vremena za publiku u Osijeku i vratiti se da otpjevam naslovnu ulogu Tosce koja, kako sam već rekla, ima dvije Nagrade hrvatskog glumišta! Datum ćemo objaviti naknadno.

Foto: Dragana Radaković priv. album – Miloš Tošković

comment closed