fbpx

Suočavanje s prošlošću: Neželjena baština u Sarajevu

Film festival…

Premijera dokumentarca Neželjena baština Irene Škorić na Sarajevo film festivalu

Neželjena baštinaNovi dugometražni dokumentarni film ‘Neželjena baština‘ redateljice i scenaristice Irene Škorić, imat će svoju svjetsku premijeru u četvrtak, 18. kolovoza 2016. godine na međunarodnom Sarajevo film festivalu koji se održava od 12. do 20. kolovoza 2016. A dokumentarac ‘Neželjena baština’ sudjeluje u programu ‘Suočavanje s prošlošću’ i u konkurenciji je s drugim filmovima za nagradu publike.
Stominutna priča ‘Neželjena baština’ govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu. Od 1945.- 1990. godine izgrađeno je na tisuće NOB spomenika po cijeloj bivšoj Jugoslaviji koji, svaki na svoj način, obilježavaju događaje Neželjena baštinaiz Drugog svjetskog rata. Ti su spomenici bili, posebno neki vrlo visoke umjetničke vrijednosti, dio afirmacije antifašizma kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. U Hrvatskoj je od devedesetih srušena i devastirana polovica, njih oko tri tisuće. Film Irene Škorić priča o spomenicima naših vrhunskih umjetnika srušenim od devedesetih do danas. Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti su međunarodno priznata umjetnička djela učinila nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.
Snimanje cijelog filma potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, a skladatelj Ivo Josipović.
U okviru programa će biti predstavljena tri filma: ‘Dubina dva’ Ognjena Glavonića, ‘Narod protiv Fritza Bauera’ Larsa Kraume i ‘Neželjena baština’ Irene Škorić.

Foto: Press