Sarajevo Film Festival: ZG80, Neželjena baština, Novine…
Piše: redakcija On 2 kol., 2016 At 08:52 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Sarajevo…

Sarajevo Film FestivalSarajevo Film Festival objavio je selekciju filmova koje će prikazati u programu Pretpremijera, a među kojima su i tri domaća naslova: ZG80 Igora Šeregija te dvije manjinske koprodukcije, Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije te Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića. Također, u istom se programu prikazuju dvije epizode televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića, dok program Suočavanje s prošlošću premijerno prikazuje dokumentarni film Neželjena baština Irene Škorić.
ZG80 je dugometražni prvijenac Igora Šeregija, akcijska komedija koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji. Film je i svojevrstan prednastavak filma Metastaze Branka Schmidta, budući da se u njemu pojavljuje lik Krpe kojeg je sjajno utjelovio Rene Bitorajac. Film je sniman prema scenariju Ive Balenovića i Roberta Cukine, koji su u scenarij uveli elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kad je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys.
Makedonsko-hrvatsko-finski film ‘Oslobođenje Skoplja’ Rade i Danila Šerbedžije nastao je po poznatoj drami Dušana Jovanovića. Film je smješten u Skoplje 1941. godine i prati 11-godišnjeg dječaka Zorana koji svjedoči ratnim užasima. Zoranov otac bori se u partizanskoj vojsci, dok Zoranova majka i njemački oficir razvijaju osjećaje jedno prema drugome.
Srpsko-hrvatska komedija-melodrama ‘Dnevnik mašinovođe’ u režiji Miloša Radovića prati 60-godišnjeg strojovođu pred mirovinom, koji drži neslavan rekord od 28 smrtnih stradanja na pruzi tijekom karijere. Njegov 19-godišnji usvojeni sin želi preuzeti očev posao, te uskoro postaje opsjednut suludim iščekivanjem prvog gaženja.
Dalibor MatanićNovine su serija u 12 nastavaka, koju je režirao Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. Serija prati život i odnose u redakciji jednog utjecajnog dnevnog lista, te govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu.
Također, u programu Suočavanje s prošlošću premijerno se prikazuje ‘Neželjena baština’ Irene Škorić. Dugometražni dokumentarni film govori o spomenicima NOB-u koji su u tijekom devedesetih u Hrvatskoj srušeni ili devastirani, ili su pretvoreni u otpad. Uz režiju, Irena Škorić potpisuje scenarij i produkciju filma, snimatelji su Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec, montažer je Silvije Magdić, glazbu potpisuje Ivo Josipović a dizajn zvuka Ivica Drnić.
U programu Open air prikazuje se manjinska koprodukcija ‘Dobra žena’ Mirjane Karanović, dok su od kratkometražnih filmova na programu izbor filmova sa Zagreb Film Festivala – Najbolje od Kockica (Igra malog tigra Jasne Nanut, Piknik Jure Pavlovića, Indonezija Darije Blažević, Belladonna Dubravke Turić i Zvjerka Daine O. Pusić) te izbor s Festivala mediteranskog filma Split (Lula & Bručke Igora Jelinovića, Minjonja njanjonja Josipa Lukića, Ritki zrak Šimun Šitum i Planemo Veljka Popovića). Dječiji program prikazuje manjinsku koprodukciju Dobro provedeno poslijepodne u režiji Martina Turka.
22. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se od 12. do 20. kolovoza.

Foto: Press

comment closed