Svečano otvoreno Europsko prvenstvo za veterane u Zagrebu

Europsko prvenstvo…

Europsko prvenstvo

Europsko prvenstvoKao nastavak velikih judo događanja u Hrvatskoj, te kao najava Svjetskog juniorskog prvenstva u listopadu, danas je u Domu sportova otvoreno Europsko prvenstvo za veterane. Hrvatska je poznata u globalnoj judo zajednici kao odličan organizator značajnih manifestacija. Uz Grand Prix Zagreb, turnir iz najvišeg ranga natjecanja, Hrvatska posljednje dvije godine ugošćuje i Judo Festival u Poreču. Iz cijelog svijeta dolaze olimpijski i svjetski prvaci na olimpijski trening kamp, znanstvenu konferenciju, obiteljski kamp i brojna druga događanja.
Za to vrijeme, od 15. do 18. lipnja, zagrebački Dom sportova ugošćuje Europsko prvenstvo za veterane. Veliki interes pokazuje prisustvo čak 870 prijavljenih iz 33 države diljem Europe.
EP za veterane je ujedno i najava još jače judo jeseni u Zagrebu jer nakon IJF Grand Prixa (28. rujna do 1. listopada), u Dom sportova dolaze najbolji juniori svijeta, koji će na Svjetskom prvenstvu (18. do 22. listopada) tražiti svoj put do vrha.
Potvrdu kvalitete rada i organizacije Hrvatskog judo saveza, dali su na svečanom otvorenju EP-a za veterane i predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik, te zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.
Europsko prvenstvo– Veteranski judo nastavlja rasti i vjerujemo da su Zagreb i Hrvatska pravi domaćin za tako veliko natjecanje. Govorimo o domaćinstvu koje redovno pokazuje iznimnu razinu kvalitete organizacije tako da ne sumnjam da će tako biti i ovaj put – rekao je predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik, dok je gradonačelnik Bandić istaknuo:
– Naši judo prijatelji svake godine pokazuju kako Zagreb može biti vrhunski domaćin najboljim svjetskim sportašima. Dok nam na jesen dolaze mlade generacije, sada ugošćujemo više od 800 veterana iz cijele Europe i jako smo zadovoljni zbog toga.
U ime Hrvatskog judo saveza na otvorenju je govorila predsjednica HJS-a, Sanda Čorak:
– Neizmjerno smo ponosni što je ovih dana Hrvatska, u Poreču i Zagrebu, centar europskog, pa čak i svjetskog juda. U Hrvatsku su nam došli svi, od obitelji s malom djecom, preko znanstvenika, do starijih generacija koji pokazuju svoje iskustvo i znanje na tatamiju Doma sportova. Nastavljamo dalje s radom kako bismo pokazali sve što Hrvatska može i ima.
Spomenimo i kako je najuspješniji hrvatski judaš drugog dana bio Josip Šančić, koji je u dobnoj skupini 3, kategorija do 90 kg, došao sve do finala, gdje je izgubio ipponom od Chymchyurija (UKR).
– Velika je stvar biti u finalu Europskog prvenstva, a prije borbe su me prolazili trnci. Dao sam sve od sebe, ali ni u tako dobroj atmosferi nisam uspio doći do zlata – rekao je nakon osvojenog srebra Šančić.
Prvo dana natjecanja prvu medalju za Hrvatsku donio je Borivoj Crnković, koji je u dobnoj skupini 8, te kategoriji do 81 kg, osvojio brončanu medalju. Crnković je do trećeg mjesta došao pobjedama (oba yuka) nad Koplychenkom (UKR) te Haringom (AUT).
Rade Krnjega (dobna skupina 7, kategorija do 90 kg) završio je na petom mjestu, nakon što u borbi za broncu nije uspio svladati Guerreira (POR). Prije toga je slavio ipponom protiv Petroviča (SLO), a u polufinalu izgubio (yuko 1-3) od Banija (ITA).
Isti rezultat upisao je Ivo Ritz (dobna skupina 4, kategorije do 90 kg), koji je kroz repasaž došao do borbe za broncu, ali je tamo ipponom bolji bio Letterie (NED)

Foto: Press