fbpx

Franka Batelić: Ostvario mi se glazbeni i životni san

Eurosong…

U Portugalu ću dati tisuću posto od sebe, poručuje Franka Batelić

Franka Batelić– Pjevati na natjecanju za pjesmu Eurovizije privlači me otkad sam bila mala. Fascinantno je to što se na jednoj pozornici ujedinjuje toliko različitih zemalja, toliko različitih kultura i što imaš priliku predstaviti sebe i svoju zemlju. Mislim da moraš dati tisuću posto sebe, a to ću i učiniti. Baš to me privlači, taj izazov koji treba odraditi kako treba – izjavila je Franka Batelić gostujući u emisiji Drugi dio dana na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) kod popularnoga HRT-ova glazbenoga urednika i voditelja Zlatka Turkalja Turkija.
Zlatko Turkalj, Franka BatelićFranka Batelić u svojemu je prvome medijskom nastupu nakon objave da će predstavljati Hrvatsku radioteleviziju (HRT) i Republiku Hrvatsku na ovogodišnjemu 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije izjavila kako je to ostvarenje njezina glazbenoga i životnoga sna te kako će u Portugalu dati tisuću posto od sebe.
Franka je dodala je kako s nestrpljenjem očekuje put u Lisabon, a iznenađena je i velikim brojem pozitivnih reakcija koje stižu sa svih strana.
– Zahvaljujem svima koji su se javili i koji podržavaju moj odlazak na Euroviziju. Ovaj dan nije mogao bolje početi – izjavila je Franka Batelić, koju je sinoć razveselio i poziv prošlogodišnjega HRT-ova predstavnika na Euroviziji Jacquesa Houdeka.
– Lijepo smo razgovarali i dao mi je nekoliko savjeta. Jako me ugodno iznenadio svojim pozivom – dodala je mlada glazbenica, ne želeći otkriti što joj je točno savjetovao Jacques Houdek.
Na pitanje Zlatka Turkalja Turkija tko su prve osobe kojima je priopćila da je odabrana za ovogodišnju predstavnicu na Euroviziji odgovorila je da su to bili njezina majka, brat i dečko.
Franka Batelić– Mislim da nisam bila svjesna u tome trenutku da je uistinu tako. Trebali su se slegnuti dojmovi. Međutim, sada je sve prisutnije to uzbuđenje, ta ogromna i velika sreća. Imam pozitivnu tremu da moram sve obaviti kako treba. Trebamo dati apsolutno sve od sebe i predstaviti Republiku Hrvatsku na najbolji mogući način – izjavila je Franka Batelić te istaknula kako su ona i njezin tim svjesni velike odgovornosti koju imaju.
Franka Batelić u svibnju će u Portugalu nastupiti s pjesmom Crazy za koju je tekst napisala sama, a autor je glazbe Branimir Mihaljević. Tijekom gostovanja na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) otkrila je kako su Branimir Mihaljević i ona napisali mnogo pjesama te su promišljali koja bi bila najbolja za ovo natjecanje.
Sinisa Bevanda, Franka Batelic, Zlatko Turkalj– Do pjesme smo došli na neočekivan način. Snimali smo tri pjesme i odjednom izvukli ovu. Jednostavno nam je legla jer je neobična. Ili će se jako svidjeti publici ili uopće neće. Nema zlatne sredine i to mi je sjajno – izjavila je mlada glazbenica koja će pjesmu Crazy premijerno predstaviti na Hrvatskoj radioteleviziji u ponedjeljak 26. veljače.
Pojedinosti o konceptu Frankina nastupa otkrio je njezin menadžer Siniša Bevanda.
– Mi želimo napraviti jednu maglicu. Želimo da taj nastup bude neobičan, želimo da taj nastup bude lijep, da Franka privuče sve koji to budu gledali. Nećemo raditi nikakve velike spektakle – rekao je Siniša Bevanda.
Voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Tomislav Štengl obrazložio je odluku da upravo Franka Batelić bude hrvatska predstavnica na 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije.
– Franka je izabrana temeljem odluke HRT-ova tima koji je surađivao s Hrvatskom glazbenom unijom i Hrvatskim društvom skladatelja. Bilo nas je četvero i pokušali smo od većine izvođača u Republici Hrvatskoj odabrati ono najbolje i najinteresantnije. Franka je bila spremna i imala je sve: imala je tim s pripremljenom pjesmom i konceptom, a kako je riječ o glazbenici sjajnih glasovnih mogućnosti i glazbenoga obrazovanja te osobi koja nas je dosad uvijek oduševljavala biranim scenskim nastupima, vjerujemo da je odličan izbor. Također vjerujemo da će nastaviti uspješan niz koji smo imali posljednje dvije godine. Nina Kraljić ušla je u završnicu, a sjajni Jacques Houdek prošle je godine prema glasovima publike bio vrlo visoko plasiran. Bio je na kraju trinaesti, što je odličan rezultat od 42 zemlje koje su nastupale. Mislimo da i Franka može ispuniti naš osnovni cilj ulaska u završnicu, a kada uđete u završnicu – sve je otvoreno -istaknuo je voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Tomislav Štengl.
Ovogodišnje 63. natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se od 8. do 12. svibnja u glavnome gradu Portugala – Lisabonu. Bit će to prvi put u povijesti da će Portugal biti domaćinom toga najvećega glazbenog natjecanja, zaslugom njihova prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala koji je s pjesmom Amar Pelos Dois očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu poslije 53 godine od njihova prvoga sudjelovanja. Natjecanje će se održati u Altice Areni, a kroz trodnevni šou-program gledatelje će voditi Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Sudjelovat će 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT