Tako dugo dok Gordan Lederer živi u našem sjećanju, on je s nama
By redakcija On 10 kol., 2018 At 02:41 PM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Hrvatska Kostajnica…

Na brdu Čukur 27. godišnjica obilježena 27. godišnjica pogibije HRT-ova snimatelja Gordana Lederera

Gordan LedererNa brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja Slomljeni pejzaž danas je obilježena 27. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. godine poginuo na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu. U spomen na Gordana Lederera, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan te predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a i braniteljskih udruga položili su vijence i zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja koje je Hrvatska radiotelevizija svečano otkrila 2015. godine u čast svom poginulom kolegi.
Gordan Lederar– Na ovome mjestu prije 27 godina poginuo je naš kolega Gordan Lederer, pogođen snajperskim hicem dok je sa svojom kamerom svjedočio o istini u Domovinskom ratu. Imao sam čast surađivati s njim, i sjećam se da mi je negdje krajem lipnja (1991. godine) rekao da ide u rat, i da tko zna što će biti. Vijest o njegovoj pogibiji me je potresla, i danas, nakon 27 godina ta su sjećanja još uvijek živa – rekao je glavni ravnatelj HRT-a, dodajući kako je njegova kamera bila jednako važna kao i pravo oružje jer se njom širila istina.
– Sjećanje na našeg poginulog kolegu ne smije nikada biti zaboravljeno – dodao je.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je Gordan Lederer dao izniman doprinos u prenošenju istine o ratnim zbivanjima.
– U vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku Gordan Lederer i ostali izvjestitelji koje pozdravljam ovom prilikom dali su izniman doprinos kako bi prenijeli sliku u sve domove u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta o tome što se događa na ovim područjima. Kroz tu sliku unijeli su sebe, sva svoja umjetnička, ali i profesionalna i domoljubna načela i sposobnost. Uspeli su prenijeti kako hrvatski branitelji brane svoju domovinu. Danas, s vremenskim odmakom od 27 godina, možemo reći kolika je važnost te slike i te istine koja je tada ovdje snimljena, kao i na drugim bojištima gdje su, nažalost, pored Gordana i drugi naši prijatelji, snimatelji, novinari dali svoje živote. Pored hrabrih hrvatskih branitelja i naši vrijedni novinarski djelatnici dali su neizmjeran doprinos za slobodu domovine prenošenjem istine o agresiji na Hrvatsku – rekao je ministar.
I danas, kada nam je teško, pogledajmo snimku Banijska ratna praskozorja i poslušajmo pjesmu Braća po oružju, dodao je.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić podsjetio je kako se radilo o vremenu koje je bilo tek početak velikih razaranja, progonstava i ubojstava na prostorima Hrvatske Kostajnice, Banovine, ove županije, ali i cijele Hrvatske.
Gordan Lederer– To su bili počeci, i itekako je bilo bitno da imamo pravu istinu o onome što se događalo u Hrvatskoj. Sjetite se samo kakva je bila srpska propaganda u to vrijeme, što su sve govorili, da ustaše napadaju srpska sela, da su srpska sela spaljena, dakle, potpuno kontra su govorili i zato su i Gordan Lederer ali i svi drugi ratni izvjestitelji bili bitni da prenose pravu istinu o onome što se događalo na ovom prostoru – rekao je Žinić.
Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović umirovljeni brigadir Drago Horvat rekao je kako je zahvaljujući HRT-u, Gordanu Ledereru i ostalim novinarima i fotografima Hrvatska pobijedila medijsku blokadu.
– Tako dugo dok Gordan Lederer živi u našem sjećanju, on je s nama – rekao je.
Gordan Lederer poginuo je na današnji dan 1991. u 33. godini života na radnom zadatku na brdu Čukur kod Hrvatske Kostajnice. Pogođen je metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna Banijska ratna praskozorja. Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž, koje su izgradili Grad Hrvatska Kostajnica i Hrvatska radiotelevizija, do danas je postalo prepoznatljivim simbolom Hrvatske Kostajnice te su ga obišle tisuće posjetitelja.

Foto: Press

comment closed