fbpx

Gospon Fulir od sad čuva vlak u Južnom naselju

Samobor…

Gospon FulirNezaboravne scene u kultnom filmu Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli vezane su upravo uz Samobor i vlak Samoborček. Stoga ne čudi da je na kompoziciji vlaka u Južnom naselju upravo gospon Fulir zauzeo glavnu ulogu. Naime, zaštitna cerada postavljena je na lokomotivu za vrijeme izvođenja restauratorskih radova kako bi se ona zaštitila od daljnjeg uništavanja, ali i zbog sigurnosti građana, a osobito djece koji se često penju na kompoziciju vlaka.
Gospon FulirCeradu je postavio Grad Samobor. U suradnji sa Samoborskim muzejom, kao nositeljem radova, jer sama kompozicija ima status kulturnog dobra, Gradom Samoborom i Ministarstvom kulture, koje je izdalo navedeno rješenje, nedavno su obnovljeni ‘krovovi’ na dva vagona.
– Naš vlakić tako više neće prokišnjavati, a ostali potrebni radovi na njegovoj restauraciji i zaštiti s izgradnjom nadstrešnice, planirat će se u sklopu uređenja cijelog parka. U međuvremenu je postavljena i nova rasvjeta s kamerom pa će biti lakše nadzirati i utvrditi tko i kako uništava ovaj vrijedan dio samoborske povijesti – poručuju iz Samobora.

Foto: Press