fbpx

Slavlje glazbe gudačkog kvarteta Rucner u Lisinskom

Zagreb…

20. obljetnica kvarteta Rucner 40. godina ljubavi prema muziciranju

kvartet Rucner

kvartet Rucner– Kada su 20. obljetnica Kvarteta, no i 40. godina umjetničkog djelovanja iza vas, prvi osjećaj koji me obuzima je neizmjerna zahvalnost za sva iskustva i doživljaje. Glazba je naš život i naša velika ljubav, koju smo prenijeli i na svoju djecu. Poseban izazov i veliko veselje uvijek nam je pripremati nove skladbe, pisane baš za naš Kvartet i udahnuti im našu dušu i emocije. Hvala svima koji su nas podržavali svih ovih godina i dijelili s nama strast prema glazbi – rekla je Snježana Rucner.
Beskrajna ljubav prema glazbi i životu, više od 600 koncerata, više od 200 gostujućih glazbenika i oko 90 praizvedbi ono je što vjerno opisuje Gudački kvartet Rucner. Svoje emocije sinoć su u prepunoj maloj dvorani Lisinski podijelili Snježana Rucner, Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković. Na koncertu su bili i njihov dragi gost i jedan od najboljih bandeonista na svijetu Peter Soave, te Ana i Mario Rucner, slaveći s roditeljima glazbu kao neizostavni dio njihovih života. Povod koncertu dvije su velike obljetnice: 20. godina osnivanja Kvarteta i 40. godina umjetničkog rada Snježane i Dragana Rucnera. Vojo Šiljak toplim je riječima najavio koncert i sjajan program Uhlika, Piazzole i Hercega, a novi CD predstavila je gospođa Đurđa Otržan, ugledna muzikologinja. Na koncertu je premijerno prikazan i novi video: ‘Mala slavonska rapsodija’ sniman u prekrasnoj Slavoniji i Baranji, a ova skladba nalazi se i na spomenutom nosaču zvuka. Koncert je posjetio i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić i čestitao umjetnicima na svim glazbenim postignućima.
Milan Bandić, Kvartet RucnerU ponekad razigranim, a ponekad sjetnim, iznimno ekspresivnim izvedbama, uživaju posjetitelji na njihovim mnogobrojnim domaćim i međunarodnim koncertima, jer Rucneri i njihov Kvartet oduvijek su nesebično dijelili svoju veliku ljubav prema glazbi. Za njih su skladali mnogi ugledni hrvatski skladatelji kao što su: Tomislav Uhlik, Miljenko Prohaska, Anđelko Klobučar, Josip Magdić, Emil Cossetto, Ivo Josipović i mnogi drugi. Do sada su izdali 10 nosača zvuka, a na koncertu su predstavili i najnoviji, Rucneri sviraju Uhlika, nakladnika Cantus, za koji je sve skladbe napisao poznati hrvatski skladatelj, Tomislav Uhlik. Osim Godišnjih doba, tu su i Tri uskrsne pjesme iz Međimurja, Melodije Hrvatskog sjevera, Na moru i kraju, Rustico, Neobična šestorka te Mala slavonska rapsodija. Na CD-u kao gosti sviraju Peter Soave, Lidija Horvat – Dunjko, Mirjam Lučev Debanić, Ana i Mario Rucner te Stjepan Večković.

Foto: Press – Filip Bašić