fbpx

Igor Barberić i Nataša Rajčević dijelili biljna mlijeka

21. 8. su Zvijezde s jumbo plakata Igor Barberić i Nataša Rajčević radile frapee s biljnim mlijekom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića

22. kolovoza obilježava se Svjetski dan biljnih mlijeka (World Plant Milk Day). U obilježavanju ovoga dana dosad je sudjelovalo nekoliko milijuna ljudi diljem svijeta kako bi potaknuli prijelaz s konzumacije životinjskoga mlijeka i mliječnih proizvoda na one biljnoga podrijetla.

Barberić

Tim povodom, hrvatski koreograf i redatelj Igor Barberić i food blogerica Nataša Rajčević družili su se u subotu 21. kolovoza 2021. na edukativnom štandu Prijatelja životinja na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Posjetitelji su iz prve ruke, od naših poznatih vegana, mogli iskušati neka ukusna i zdrava veganska jela i slastice poput bureka i kolača, isprobati frapee s biljnim mlijekom i naučiti koje su prednosti biljnih alternativa mliječnim proizvodima za životinje, okoliš i vlastito zdravlje.

Barberić

Posjetitelji su imali priliku upoznati se s različitim okusima biljnih mlijeka i drugih biljnih proizvoda, naučiti kako kod kuće napraviti razna jela i slastice s biljnim mlijekom, kakve sve vrste biljnih sireva, vrhnja i šlaga postoje, a usput dobiti veganske kuharice i recepte.

Barberić

– Prednosti biljnih mlijeka su brojne, kako za zdravlje tako i za okoliš i zaustavljanje klimatskih promjena. Što je najvažnije, izabiranjem biljnih mlijeka izbjegava se masovna eksploatacija krava u svrhu uzimanja mlijeka namijenjenog teladi i njihova patnja i smrt – kažu Prijatelji životinja ističući da je pijenje kravljega mlijeka potpuno neprirodno.

Naime, čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko drugih vrsta i jedina koja ga pije u odrasloj dobi. Mliječna industrija kravama uzrokuje nemjerljiv stres i bol, a telići im se oduzimaju i završavaju u klaonicama. Osim toga, intenzivan industrijski uzgoj životinja vodeći je pokretač klimatskih promjena i proizvodi više stakleničkih plinova od cjelokupnog svjetskog transporta. Uzgoj krava radi dobivanja mlijeka uzrokuje veliku potrošnju pitke vode i drugih resursa te je veliki zagađivač okoliša.

Istraživanja potvrđuju da izbacivanje životinjskih proizvoda iz prehrane pomaže u sprječavanju hipertenzije, pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Prestanak konzumiranja mliječnih proizvoda donosi mnoge zdravstvene prednosti – povećava se energija, smanjuje nadutost, poboljšava probava, koža je čišća, smanjuju se simptomi astme i dolazi do smanjenja upala.

– 65 % svjetske populacije netolerantno je na laktozu. Konzumacijom biljnih mliječnih proizvoda možemo uživati u svojim najdražim jelima i okusima bez odricanja – poručuju Prijatelji životinja.

Biljna mlijeka danas su sve dostupnija na tržištu i namijenjena su svima. Može ih se naći na policama gotovo svih trgovina, a izbor vrsta i okusa zaista je velik. Uz mlijeka, na tržištu su dostupni i drugi biljni proizvodi poput jogurta, sira, vrhnja, sladoleda, pudinga, šlaga i sl. Svi se proizvode od soje, riže, badema, lješnjaka, kokosa, zobi, pira, indijskih oraščića i drugih žitarica i orašastih plodova.

Igor Barberić, Nataša Rajčević i Marie Wasler privlačnim vizualima na jumbo plakatima pozivaju na održivo življenje i posjet 13. ZeGeVege festivalu održivog življenja, koji će se održati 3. i 4. rujna 2021. na Trgu bana Jelačića. ZeGeVege svojom velikom, isključivo veganskom, ponudom te brojnim degustacijama i promotivnim prodajama privući će mnoge građane iz cijele Hrvatske i iz inozemstva.

Foto: Pres