fbpx

Stanje u 16 sati: U Hrvatskoj 382 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

Covid-19, Vili BerošNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 16.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 382 pozitivnih osoba zaraženih virusom Covid-19 u Hrvatskoj. Ukupno je testirano 3159 uzorka, a otpušteno je 16 bolesnika iz bolnica. – rekao je Vili Beroš.
– Sve grane policije su u pogonu, uključujući i kriminalističku policiju koju treba pohvaliti i da je riješila nekoliko slučajeva ubojstva posljednjih dana. I ne treba pohvaliti samo policiju, nego i druge službe. Državni inspektorat vrlo je revan u praćenju kršenja mjera samoizolacije, ali i u slučaju povećavanja trgovačkih marži na proizvode na koje se to ne smije. Mogu samo reći da sam razočaran da među nama postoje oni koji bi u ovoj situaciji htjeli dodatno zaraditi na pelenama, dječjoj hrani… Nakon što sve prođe, nećemo zaboraviti kako su se neki ponašali u ovim uvjetima – rekao je Davor Božinović.
Noćas je na snagu stupila nova mjera – Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH.

Covid

Od zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, opskrbu plinom i strujom, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb te žurne i operativne službe.
Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak dodatne mjere kako bi se spriječili dodatni socijalni kontakti. Mjere su vezane uz sklapanje braka i životnog partnerstva te pogreba. Prema novim pisanim odlukama, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dječja igrališta i sportska igrališta.
Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay