fbpx

Potpisan novi Kolektivni ugovor za radnike HRT-a

Priopćenje…

Na HRT-u kažu da se novim ugovorom zadržavaju postojeća prava radnika, a za najugroženije skupine predviđena su i određena poboljšanja. Marijan Petričević iz Sindikata tehnike ističe kako nije potpuno zadovoljan Kolektivnim ugovorom, ali očekuje da će biti bolje od listopada

HRTVršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić i predstavnici dvaju reprezentativnih sindikata na Hrvatskoj radioteleviziji potpisali su danas novi Kolektivni ugovor za radnike Hrvatske radiotelevizije kojim se reguliraju prava i obveze radnika i Poslodavca te se zadržavaju postojeća prava radnika. Ugovor su za razdoblje od godinu dana potpisali Željko Lazić iz Samostalnoga sindikata radnika HRT-a te Marijan Petričević iz Sindikata tehnike HRT-a. Obje su strane izrazile zadovoljstvo postignutim ugovorom koji će ostati na snazi do potpisivanja trajnijega ugovora.
– Pregovori su protekli u prijateljskome ozračju i relativno brzo. Ne mogu reći da sam potpuno zadovoljan Kolektivnim ugovorom, ali očekujem da će biti bolje od listopada – rekao je Marijan Petričević te najavio nastavak kolektivnoga pregovaranja o novome ugovoru šest mjeseci prije isteka danas sklopljenoga Kolektivnog ugovora za radnike HRT-a.
HRTVršitelj dužnosti glavnoga  ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić zahvalio je na suradnji predstavnicima sindikata, kao i na njihovu partnerskome odnosu tijekom pregovora, slikovito nazvavši pregovore ‘partijom šaha’ koju su obje strane dobro odigrale.
– Slažem se s kolegom Marijanom Petričevićem da predstavnici sindikata nikad nisu do kraja zadovoljni. Kao druga strana mi to moramo uvažavati. U ovomu tehničkom mandatu zahvaljujem vam na partnerskome odnosu i  razumijevanju situacije u kojoj se kuća nalazi, a koja nije takva da bismo mogli povećavati prava zaposlenika HRT-a – kazao je Siniša Kovačić.
Naglasio je da su Kolektivnim ugovorom zadržana postojeća prava svih zaposlenika te kako će najugroženije skupine zaposlenika na Hrvatskoj radioteleviziji osjetiti poboljšanje. Izrazio je i nadu da će obje strane u partnerskome odnosu doći do trajnijega rješenja odnosno trajnijega kolektivnog ugovora.
Novi kolektivni ugovor sadržava pravna pravila kojim se uređuje sklapanje, sadržaj i prestanak radnih odnosa te druga pitanja iz radnih odnosa, a vrijedi za sve članove sindikata koji ga sklapaju dok se Poslodavac obvezuje da će ga primjenjivati na sve radnike Hrvatske radiotelevizije.

Foto: Press