fbpx

Najoštrija zima: Borba za opstanak u Yellowstoneu

Zagreb…

Dokumentarna serija ‘Borba za opstanak u Yellowstoneu: Najoštrija zima’ u tri epizode

Najoštrija zimaHrvatska radiotelevizija (HRT), od subote 9. veljače 2019. godine na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20.05 sati, započinje s prikazivanjem dokumentarne serije ‘Borba za opstanak u Yellowstoneu: Najoštrija zima‘ u tri epizode.
Ovaj golemi američki nacionalni park jedinstven je po svojoj ljepoti i netaknutoj divljini, kao i bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta. No, taj nevjerojatno lijep dom obilja životinjskog svijeta ujedno proživljava jedno od najtežih proljeća na Zemlji. Krajolik se transformira u samo tri mjeseca. Zima obavijena snijegom vrlo brzo postaje vruće i sušno ljeto.
Najoštrija zimaU seriji ‘Borba za opstanak u Yellowstoneu: Najoštrija zima’ otkrivamo kako se životinjski svijet nosi s takvom dramatičnom promjenom vremenskih uvjeta. S pomoću najnovije snimateljske tehnologije serija prati svakodnevni život grizlija, vukova, vidri, dabrova i velikih sivih sova.
Bilježimo kako grizli izlazi iz svog zimskog brloga i zatječe neočekivano obilje hrane, vukove koji s mukom hvataju plijen jer se vapiti i bizoni odupiru, obitelj dabrova kako se prepire oko hrane u svom brlogu i velike sive sove kako se žure othraniti svoje ptiće prije nego što se šuma isuši i plane. Nevjerojatne su ovo priče s nevjerojatnog mjesta.
U prvoj epizodi Patrick Aryee slijedi grizlije koji ranije napuštaju svoje zimske brloge i tako riskiraju da ih zateknu loše vremenske prilike. Gladni vukovi s mukom svladavaju vapite u neuobičajeno niskom snijegu. A velike sive sove u lovu ometa ledeni snijeg. Zima u Yellowstoneu uvijek je jedna od najsurovijih na planetu. Ali 2016. donijela je rekordno ekstremne vremenske prilike i životinjski svijet bio je prisiljen prilagoditi se kako bi opstao. Kate Humble hvata se ukoštac sa znanošću koja stoji iza ovog nevjerojatnog godišnjeg doba.
Seriju ‘Borba za opstanak u Yellowstoneu: Najoštrija zima’ je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Press