fbpx

Obitelj Salaj – pravo blagdansko ozračje

Obitelj Salaj u Grabovnici ponovno pali  4 milijuna lampica

Sve su božićne priče romantične i čarobne, posebno kada ste gost obitelji Salaj u Grabovnici, a ove godine ponovno otvaramo naša vrata za sve. Naime, za vrijeme Adventa, te božićnih i novogodišnjih praznika pripremamo pravu poslasticu godine, za sve zaljubljenike u pravo blagdansko ozračje.

-Ideja nije bila da od toga nastane neka manifestacija, već je gosp. Zlatko kad se vratio iz inozemstva na svoje  imanje, poželio da okiti svoje imanje Božićnim ukrasima, jer je u djetinjstvu bio siromašan i nije si to mogao priuštiti. Godine 2001. je okitio imanje sa 70 000 lampica. Ljudi su masovno dolazili gledati to nesvakidašnje zdanje, pa je slijedeće godine zajedno sa suprugom krenuo dalje, svake godine sve više i više. I tako je stvorena naša Čarolija, evo već 20 godina – ispričala je dirljivu priču obitelj Salaj za portal Scena.hr.

Ugođaj u kojem uživaju djeca i odrasli iz cijeloga svijeta, jedinstven na ovim prostorima gdje imate mogućnost razgledati imanje punih 45 dana kada je imanje obasjano tisućama višebojnih svjetala, nudeći svima koji dođu čaroban pogled i idiličnu blagdansku atmosferu istinske hrvatske božićne priče, ranije poznata pod nazivom Božićna priča obitelji Salaj, jedinstvena postava svjetla koja u božićno-novogodišnje vrijeme kao da posjetitelje vodi u svijet mašte.

Nadaleko poznate lampice i svjetlosne dekoracije počinju krasiti kompletno imanje Salaj u Grabovnici pored Čazme, stoga vam najavljujemo kako će se “Božićna čarolija svjetla by Salaj” (Magical christmas lights by Salaj) ove godine održati od 25. studenog 2022., dva dana prije prve adventske nedjelje, te će uveseljavati svoje posjetitelje sve do 08. siječnja 2023. Radno vrijeme počinje u popodnevnim satima, te će imanje biti otvoreno od 15:00 do 21:00 sat, svakodnevno uključujući vikende i blagdane.

Božićna manifestacija održava se već više od dvadeset godina na imanju obitelji Salaj u Grabovnici pored Čazme, a tako će biti i ubuduće. Godinama obitelj Salaj ulaže svu svoju ljubav i izniman trud kako bi čarolija svjetla svake godine bila što ljepša i kako bi u druženju sa svojim posjetiteljima razmijenili radost koja okružuje imanje i koji znaju da iza ovakve ‘manifestacije’ stoje mjeseci priprema i postavljanja žaruljica, a potrebno je i znatno vrijeme za njihovo micanje i održavanje.

-Želja za ovogodišnju manifestaciju je da sve prođe u najboljem redu na radost nas i na radost naših posjetitelja, kao i da možemo slijedeće godine biti još bolji i uspješniji – istaknula je obitelj za portal Scena.hr.

Za SalajLand sada Čarolija svjetla Salaj se tako već pročulo u susjednim zemljama, ali i Njemačkoj, Španjolskoj, Koreji, Indiji i SAD-u, pa čak i u Australiji. No, najveća potpora dolazi od posjetitelja koji se uvijek iznova vraćaju. U sezoni 2022/2023 vas očekuje mnoštvo novih atrakcija i aktivnosti, a sve u okruženju više milijuna lampica koje se protežu na prostoru imanja Salaj. Nastavlja se tradicija mijenjanja svake godine postave oblika i boja na cijelom imanju, pa čak i oni posjetitelji koji su uživali na imanju proteklih godina očekuje čarolija kakvu do sada nisu doživjeli.

Cijele godine radilo se na dizajnu i rasporedu novih svjetlosnih kreacija, te mnoštvu novih drvenih figura načinjenih motornom pilom g. Martina Reichmanna njemačkog kipara i umjetnika, koji je od lokalno pronađenog drveta načinio likove baš za nas, nešto što se rijetko viđa na ovim prostorima, a postala je tradicija na imanju.

Obitelj Salaj se također osvrnula na poskupljenje struje i situaciju u svijetu te kako minimiziraju troškove:

-Jasno je da je potrošnja struje ogromna, ove godine imamo 4 20000000 lampica ukrasa, a svi troškovi su iz vlastitih sredstava. Vjerujemo da će ovogodišnji račun biti puno veći s obzirom na ergonomsku situaciju u svijetu – izjavila je obitelj Salaj za portal Scena.hr.

-Pokušavamo smanjiti troškove na sve moguće načine, ali gledamo da i sve to uložimo u imanje i da se do iduće sezone “pokrijemo”. Tako da možemo slijedeće godine biti još bolji i uspješniji na radost velikog broja posjetitelja – nadodala je obitelj Salaj za portal Scena.hr.

Osim velikih božićnih jaslica, prezentacije Isusove grobnice u starom kamenolomu i obilja božićnih ukrasa, tradicionalnih božićnih pjesama kako bi se ozračje učinilo savršenim, dobro je planirati svoj izlet tako da imanje posjetite u sumrak nakon kojeg svakog dana posjetitelje očekuje vatromet dok se šeću brojnim puteljcima, mostićima i prolazima, a za okrepu će biti zaduženi restoran na samom imanju (koji nudi odličnu gastronomsku ponudu po pristupačnim cijenama), te dodatni gastronomski objekti. Sve uz miris kuhanog vina i čaja!

Veliko Adventsko selo pod zvjezdanim nebom s raznim proizvodima iz domaće radinosti nuditi će rukotvorine lokalnih proizvođača u kojem je moguće pronaći sitnice za autentični božićni poklon za najmilije, te brojne atrakcije i iznenađenja, a Djed Božićnjak će posjećivati imanje s kojim će se djeca moći družiti i fotografirati.

Više o samoj manifestaciji možete pronaći na http://carolija-svijetla-salaj.com/ ili ih potražiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram i TikTok.

Foto: Davor Kirin