fbpx

Konji Rusije – Proljeće u Tuvi i Baškiriji

Dokumentarna serija Konji Rusije od ponedjeljka na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 19. listopada 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u popodnevnom terminu od 16:45 sati počinje s prikazivanjem putopisne dokumentarne serije Konji Rusije – Proljeće u Tuvi i Baškiriji.
Konji

Kroz pet epizoda dokumentarist Thorolf Lipp otkriva tajnu jedinstvene veze između naroda Tuve i Baškirije i njihovih konja. Na putu nailazi na drevne tradicije Skita, Mongola i Turaka kada je riječ o uzgoju konja i konjskim utrkama. Unatoč obilju prirodnih resursa, ljudi u Baškiriji ovise o svojim konjima. Dvije će nam različite civilizacije pokazati pravo značenje timskog rada.
Konji

Na put prema šumama sjeverne Rusije krećemo iz kulturnog i političkog centra Moskve. Iz hladnih, jalovih uzvisina Kavkaza odlazimo prema plodnim ravnicama središnje Rusije te nastavljamo dalje na istok, u beskonačne, snijegom prekrivene stepe sibirske tajge usred zime. Odande se okrećemo natrag prema zapadu i ledenom Norveškome moru te na kraju stižemo u Sankt Peterburg – metropolu na obalama Baltičkoga mora. Lutanje ovim jedinstvenim krajolicima pomoći će nam da shvatimo koliko je zapravo blizak odnos između čovjeka, konja i prirode.
Pobliže ćemo se pozabaviti i najnovijim trendovima u uzgoju sportskih konja, kao i stoljetnom simbiozom čovjeka i zvijeri u područjima istočne Rusije koja su pod snažnim azijskim utjecajem.
Konji

Na tom ćemo putu rasvijetliti neke od najvažnijih zgoda iz ruske epske povijesti te prikazati uzbudljive i dirljive uvide u to kako Rusi žive danas. Slika predsjednika Putina na konju o ovoj zemlji govori onoliko koliko i priča o jakutskim ponijima kojima su se koristili u najtežim uvjetima i temperaturama daleko ispod nule ili Haute École Aleksandra Nevzorova u Sankt Peterburgu, koji je možda najprogresivniji i najnježniji konjički centar na svijetu.

Foto: Press