EHF EURO 2020: Hrvatska protiv Mađarske

Hrvatska Vs Mađarska

– Prva utakmica protiv Mađarica koje odlično poznajem, igrala sam tamo četiri godine i nadam se da će to pomoći u ovom susretu. Jako dobro znamo kakve nas protivnice čekaju i nijedna utakmica nije lagana. Pokušat ćemo iznenaditi Mađarice u prvoj utakmici, spremile smo neke nove taktičke varijante koje ćemo koristiti i za Nizozemsku i Srbiju. Ono što je važno je da ne smijemo raditi greške u obrani jer će to onda Mađarice kažnjavati lakim golovima. Nadamo se da ćemo se posložiti lijepo i u napadu jer smo na prijašnjim natjecanjima imale s tim problema. Tako da osim dobre obrane, morat ćemo se potruditi i u napadu. Ovdje vlada jedno veliko zajedništvo, svi se jako brzo uklope i ja ne osjećam da ovdje ima novih igračica, što mislim da je naša prednost. Svi smo igrači Hrvatske i dat ćemo naš maksimum – rekla je Ćamila Mičijević.

Hrvatska

14. Europsko prvenstvo rukometašica napokon počinje. Nakon otkazivanja domaćinstva Norveške zbog korona virusa i iznimno rigoroznih epidemioloških mjera u toj zemlji, Danska je “podmetnula leđa“ i prihvatila da organizira cijelo natjecanje. Igrat će se u dva grada – Koldingu i Herningu.
Hrvatsku je ždrijeb smjestio u skupinu C, s reprezentacijama Mađarske, Nizozemske i Srbije. Teško je reći koji je suparnik teži, zahtjevniji. Posebno ako se zna da je Hrvatska u Dansku stigla prepolovljena. Od posljednjeg službenog susreta protiv Turske u kvalifikacijama potkraj prošle godine, izbornik Nenad Šoštarić nema na raspolaganju čak sedam igračica. Većina njih je iz tzv. udarne postave. To bi teško podnijele i mnogo jače reprezentacije od Hrvatske.
Europsko prvenstvo u Danskoj deseto je sudjelovanje Hrvatske na tim smotrama. Najbolji rezultat nam je još uvijek onaj s prvog prvenstva 1994. godine kad je osvojeno peto mjesto. Ukupno su naše rukometašice do sada odigrale 46 utakmica na europskim prvenstvima. Imaju 19 pobjeda i 27 poraza. Na posljednja dva prvenstva izgubile su po tri susreta u skupini i završavale na posljednjem mjestu. Zadnja pobjeda ostvarena je na prvenstvu 2014. godine, kad je Hrvatska s Mađarskom bila domaćin i to protiv Nizozemske 31:27. Bila je to “pirova pobjeda“ koja nam nije pomogla da prođemo dalje i tad je reprezentacija završila na 13. mjestu. Inače, najveća hrvatska pobjeda na europskim prvenstvima je ona iz Danske 2010. godine, kad je u Aarhusu svladan Island 35:25. Najteži poraz je doživljen također na sjeveru Europe u Norveškoj 2016. godine kad nas je domaćin pobijedio 34:16.
Prvi suparnik hrvatskih rukometašica na EHF EURO 2020 je Mađarska. Riječ je o reprezentaciji koja je prije 20 godina bila europski prvak, ali i koja ima tri bronce s europskih natjecanja. Mnogi se vjerojatno sjećaju i njihovog svjetskog srebra, posljednjeg od četiri, osvojenog u Hrvatskoj 2003. godine. Ta zemlja ima i tri olimpijske medalje od kojih je najsjajnija srebrna, osvojena također prije 20 godina. Mađarska danas ima najjaču rukometnu ligu svijeta, i zato je apsolutni favorit protiv Hrvatske. Na europskim prvenstvima do sada smo tri puta igrali međusobno. Hrvatska je uspješnija. Ima dvije pobjede (1996. u Danskoj 24:19, te u Srbiji 2012., 28:27). Poraz smo pak, doživjeli na posljednjem prvenstvu u Francuskoj 24:18.
Prvi susret na velikim natjecanjima obično je najvažniji. On određuje mnogo toga. I bez obzira na brojne poteškoće koje su pogodile reprezentaciju sigurni smo da će dati sve od sebe da nas dostojno predstave. Mi ćemo sigurno biti uz njih. Susret je na rasporedu u 18:15 sati uz izravan prijenos na PlanetSport TV.

Foto: Press – HRS