fbpx

Svjetske zvijezde vole haljine Martine Felje!

MartinaHaljine dizajnerice Martine Felje nose poznate zvijezde poput Paris Hilton, Kim i Kourtney Kardashian, Miley Cyrus, Shannen Doherty i Laure Vandervoort. Dizajnerica je u ekskluzivnom intervjuu za portal Scena.hr otkrila zašto stilisti ovih velikih zvijezda vole njezine kreacije te kako se probila na inozemno tržište. Martina nam je ispričala kako nastaju kreacije. A u četvrtak, 17. listopada će imati reviju u sklopu Perwoll Fashion.hr-a.

Scena: Kad ste zavoljeli modni dizajn?
Modni dizajn sam zavoljela nakon upisa u srednju školu. Ne mogu baš reći da sam kao mala lutkicama šivala haljine. U srednjoj školi sam zavoljela modni dizajn i već tada sam se našla i vidjela kao dizajnerica. Logično je bilo da upišem Tekstilno-tehnološki fakultet, smjer dizajn tekstila i odjeće.

Scena: Koja je vaša prva kreacija?
Prve kreacije su nastale već u srednjoj školi, koje sam kod kuće radila u slobodno vrijeme. Voljela sam ručno oslikavati tekstil, tako da su moje prve kreacije bile oslikane majice i košulje. Njih još uvijek čuvam u svom ormaru. Oslikavala sam ih mjesecima, jako su mi drage. Također bih izdvojila svoj maturalni rad, zeleno –plavu haljinu koja je prva haljina koju sam sama sašila.

Scena: Kad ste predstavili javnosti svoju prvu kolekciju i je li vas bilo strah?
Da, imala sam veliku tremu. Bila sam jako uzbuđena, što se tog tiče, nisam se promijenila. Uvijek se prije revije osjećam kao da mi je prva.

Scena: Kako nastaju vaše kreacije?
Za razliku od prije, zbog puno posla, proces je često vrlo brz i vremenski sam vrlo ograničena. Prvo posjetim sajmove materijala, gdje odaberem materijal i na osnovu materijala dizajniram kolekciju. Materijal mi je uvijek glavna inspiracija. Kad dizajniram, krećem od sebe, bih li ja taj komad sama odjenula i za koju priliku. Također, slušam želje i potrebe mojih klijentica i njima se prilagođavam jer za njih dizajniram.

Scena: Je li vam se kad dogodilo da u zadnji trenutak morate mijenjati kolekciju?
Ne, nije i drago mi je zbog toga.

Martina FeljaScena: Vaše kreacije nose svjetske zvijezde poput Kim Kardashian i Paris Hilton. Kako je došlo do suradnje s inozemstvom, jeste li dobili povratnu informaciju zašto je Kim izabrala vašu haljinu?
Do suradnje sa inozemstvom je došlo preko moje PR agencije u Los Angelesu s kojom surađujem već pet godina. Nije Kim izabrala moju haljinu, nego njezin stilist. Moja haljina je bila jedna od mnogih u izboru, a odlučili su se za moju jer joj je dobro stajala i uklopila im se u koncept.

Scena: Kako odabirete kreacije koje šaljete u inozemstvo?
Kad sam tek počela suradnju u izboru mi je pomogla moja agentica iz Los Angelesa, a sada nakon pet godina suradnje sama biram kreacije. Često dizajniram nešto posebno samo za njih. Svaki dan pratim događaje u Americi i već dobro znam što kod njih prolazi.

Scena: Postoji li mogućnost da napravite reviju u inozemstvu?
Da, naravno da postoji.

Scena: Koje materijale za svoje kreacije preferirate i gdje ih nabavljate?
Volim prirodne materijale s postotkom elastina. Materijale nabavljam u Italiji. Biram ih na sajmovima i od svojih starih dobavljača s kojima surađujem već devet godina.

Scena: Koji su planovi za budućnost?
Imam cijelu listu ciljeva i planova, ali želim da oni ostanu za mene i unutar moje firme, da ih u miru ostvarujem.

Scena: Poruka mladim dizajnerima?
Teorija je jedno, a praksa nešto sasvim drugo. Biti dizajner, ne znači samo znati lijepo crtati i biti kreativan, to nije dovoljno, pogotovo ne u Hrvatskoj. Savjet je – puno rada na sebi, puno prakse i iskustva, puno strpljenja, upornosti, reda, rada i discipline.

Foto: Privatan album