fbpx

Provedite vikend uz kultni klasik: Oduvijek živimo u dvorcu

Oduvijek živimo u dvorcu – Shirley Jackson

Netko je jednom rekao, ako je Edgar Allan Poe otac američkog horora i misterije, onda je Shirley Jackson svakako ponosna majka. Po prvi put na hrvatskom jeziku, nakladnička kuća Vorto Palabra s ponosom predstavlja remek-djelo američke književnosti 20. stoljeća, Oduvijek živimo u dvorcu, autorice Shirley Jackson.

Oduvijek živimo u dvorcu

Uvlačeći čitatelje duboko u labirint mračne neuroze, Oduvijek živimo u dvorcu (We Have Always Lived In The Castle) raskošno je jeziv roman o osebujnoj, izoliranoj i vrlo vjerojatno ubojitoj obitelji.

Zadivljujuća je to i uznemirujuća priča u kojoj napetost raste sa svakom novom stranicom i vodi prema vrhuncu koji je istodobno neizbježan i šokantan.

U izvrsnom prijevodu Anje Majnarić, roman Oduvijek živimo u dvorcu dostupan je u bolje opremljenim knjižarama te na webshopu znanje.hr po cijeni od 99,00 kn.

VIŠE O NASLOVU

Na kraju sela, u velebnoj kući nekoć otmjene obitelji Blackwood, Merricat živi sama s voljenom sestrom Constance i stricem Julianom krhkoga zdravlja, oboružana preciznim sustavom talismana kojima nastoji očuvati njihov delikatan i dragocjen način života. Jer otkad je Constance oslobođena optužbe za ubojstvo ostatka obitelji, svijet preživjele Blackwoodove ne ostavlja na miru.

Neočekivani dolazak dotad im nepoznatog rođaka Charlesa narušava krhku ravnotežu u kući Blackwoodovih, a neprijateljski nastrojena sredina sve je neugodnija i nemilosrdnija.

O AUTORICI

Shirley Jackson rođena je u San Franciscu u Kaliforniji 1916. Kad joj je 1948. kratka priča pod naslovom Lutrija po prvi put objavljena u časopisu New Yorker, zgroženi su je čitatelji počeli zatrpavati zlobnom poštom; no ta je priča od toga vremena prerasla u jednu od najznamenitijih kratkih priča američke književnosti uopće.

U spisateljskoj karijeri duljoj od dva desetljeća Shirley Jackson napisala je više od dvije stotine kratkih priča, a najpoznatija je po djelima u žanru horora i misterija. Oduvijek živimo u dvorcu smatra se njezinim remek-djelom. Uz mračne, iskričave romane, pisala je i u znamenitim časopisima objavljivala i blago fikcionalizirane članke o obiteljskom životu sa svoje četvero djece i suprugom, književnim kritičarem Stanleyjem Edgarom Hymanom.

Njezina su djela inspiracija nekima od najvažnijih suvremenih pisaca horora i fantastike, uključujući Richarda Mathesona, Stephena Kinga i Neila Gaimana. Shirley Jackson umrla je 1965.

Prijevod: Anja Majnarić, ISBN: 978-953-8230-78-3, Cijena: 99,00 kn

Foto: Press Znanje