fbpx

Opera Orfej Antonia Porpore u HNK Zagreb

Opera Orfej Antonia Porpore izvest će se prvi put nakon 300 godina

Koncertna izvedba opere Orfej u tri čina, skladatelja Antonia Porpore, a u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, održat će se u ponedjeljak 24. siječnja 2022. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

Opera Orfej

Zvijezda talijanskog baroka, kontratenor Raffaele Pe u pratnji nagrađivanog orkestra La Lira di Orfeo nastupit će 24. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u sklopu svjetske turneje s operom Orfej.

Gostovanje ove izvanredne barokne opere skladatelja Antonia Porpore nastalo je u suradnji s Talijanskim institutom pod ravnanjem maestra Dimitryja Sinkowskog, koja će se prvi put nakon skoro 300 godina izvesti upravo u zagrebačkom HNK.

Porporin Orfej prvi put je izveden 1736. kada jedan od najvećih pjevača 18 stoljeća ali i svih vremena – Farinelli, odlučuje privesti kraju svoju glazbenu karijeru u Londonu uz posljednju svečanu izvedbu.

Farinelli je za tu prigodu pozvao svog prijatelja skladatelja Porporu koji je trebao u djelo namijenjeno toj izvedbi, uz svoju originalnu glazbu, uključiti njegove najdraže skladbe iz opera koje je kroz karijeru izvodio. Bila je to njegova oproštajna opera nakon koje se Farinelli povlači s pozornice na vrhuncu slave te nastavlja pjevati ekskluzivno za španjolskog kralja Filipa V.

Farinelli je bio najpoznatiji pjevač svojega stoljeća i jedan od najvećih pjevača svih vremena. Njegove reputacija i slava trajale su bez obzira na nestanak kastratskih pjevača. Zabilježeno je da je raspon njegova glasa pokrivao više od tri i pol oktave a tvrdi se i da je mogao proizvesti 250 tonova na jednom dahu i zadržati ton više od jedne minute.

Svjetska praizvedba opere Orfej bit će izvedena u Beču 22. siječnja te će druga izvedba koncerta biti upravo u Zagrebu nakon kojeg Raffaele Pe & La Lira di Orfeo odlaze u druge gradove na svjetsku turneju.

Uloge – Opera Orfej:
Raffaele Pe – Orfeo
Marie Lys – Euridice
Raffaella Lupinacci – Autonoe
Filippo Mineccia – Aristeo
Giuseppina Bridelli – Proserpina
Christian Senn – Plutone

Kupi ulaznice 24.1. – Opera Orfej.

Foto: Press – HNK Zagreb Opera Orfej