fbpx

Program za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila je prigodan program povodom obilježavanja Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u srijedu 18. studenog 2020. godine koji počinje prijenosom na Prvom (HRT-HTV1) i Četvrtom programu (HRT-HTV4) u 9.45 sati te koji će trajati do prijenosa svete mise iz Vukovara do 12:30 sati.

Dan sjecanja

– Na Dan sjećanja naši sugovornici u koloni sjećanja su branitelji, liječnici i medicinske sestre, članovi obitelji nestalih i stanovnici Vukovara i Škabrnje koji na dan 18. studenog odaju počast žrtvi Vukovara i Škabrnje. Reporteri koji se javljaju su Stela Sep, Igor Rotim, Petar Vlahov, Eugen Husak, Marija Gantar, a u Škabrnji Edi Škovrlj. U studiju u Zagrebu s gostima je Branko Nađvinski. U reportažama ćemo podsjetiti na mučne i herojske trenutke koje su proživljavali građani i branitelji Vukovara, djeca i odrasli. Nataša Ban donosi potresnu reportažu o djeci vukovarskim žrtvama. Priča je to o ratnom zločinu i nevinim životima, o djeci ubijenoj tijekom opsade i okupacije grada. Ratna 1991. do sredine 1992. u Vukovaru i okolici odnijela je cijeli jedan razred života. Točan broj ubijene djece još nije utvrđen. Donosimo svjedočanstvo Anite Kolarić Gregurić, tada 14-godišnjakinje, kojoj su u jednom danu poginuli 12-godišnji brat i 11-godišnji bratić, a i sama je bila ranjena. Maja Sever donosi reportažu o dvije vukovarske djevojčice, Jeleni i Suzani, danas odraslim ženama koje je te ratne godine jedna ćelava lutka povezala za cijeli život. Jelena je imala 10 godina kad joj otac vozač kombija Hitne pomoći ubijen na Ovčari. U Sremskoj Mitrovici upoznala je devetogodišnju djevojčicu Suzanu kojoj je majka poginula u padu Vukovara. Poklonila joj je lutku, a prijateljstvo ih veže i danas. Renata Waldman ispričat će priču o predaji Mitnice kada su branitelji heroji dogovorili predaju uz uvjet da civili budu prebačeni na slobodni teritorij RH. Predati se neprijatelju s oružjem bio je iznimno hrabar čin. Tako su spasili oko 5000 civila, a sami završili u logorima. Zrinka Perić donosi reportažu o simbolu grada, novoobnovljenom vukovarskom vodotornju, o braniteljima Ivanu Ivaniki i Hrvoju Džalti koji su uporno sve do pada grada noću na vodotoranj postavljali hrvatsku zastavu i tako prkosili neprijatelju. Sanja Mikleušević donosi originalne faksove tekstova Siniše Glavaševića koje je slao uredniku Hrvatskog radija Mladenu Kušecu koji je zaslužan za to što su one objavljene u Pričama iz Vukovara. Podsjetnik je to na najljepše i najbolnije stihove posvećene gradu heroju – poručuju s HRT-a.
Emisiji i prijenosu mise na HTV 1 prethodi dokumentarni film „Heroina Vukovara – dr. Vesna Bosanac”, biografska priča o doktorici Vesni Bosanac, ženi koja je kao ravnateljica Vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala simbol njegova junaštva, građanske hrabrosti, humanosti i etičnosti, ostajući sa svojim gradom i njegovim stanovnicima te ranjenim borcima do kraja.

Dan sjećanja

Povodom obilježavanja 29. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, tijekom dana HRT će prikazati i dokumentarne filmove „Srce Vukovara” koji je na rasporedu u srijedu, 18. studenog na HTV 1 u 21:03 te „Ni krivi ni dužni” u 14:55 sati s reprizom u 23:26 sati. Istog dana, na Četvrtom programu (HRT-HTV 4) s početkom u 20:05 sati na rasporedu je dokumentarni film „Vukovarski junak Blago Zadro”.
U dokumentarnom filmu „Uskrsla Škabrnja”, redatelja Dominika Zena, koji prikazujemo na HRT3 u 16:35, pogledajte priču o Škabrnji, mjestu tuge i ponosa, koje u uskrsne dane opet živi kao nekad, ali ne zaboravlja 18. studenog, dan kad se mrak nadvio nad ovu pitomu dolinu. Poslije smrti, razaranja, paleži uskrsla je puninom života i obnovom uništenog. Križni put na Ražovljevu glavicu, bdjenje i uskrsne svečanosti u crkvi Blažene Djevice Marije dio su dokumentarne emisije o danas uskrsloj Župi Škabrnji. Snimatelj ostvarenja iz 2010. godine je Mirko Vojanić, a urednik Stjepan Kolak.

Foto: Press