fbpx

PS: Sorry; Napokon slobodan!

Javnozdravstvena kampanja PS: Sorry; Napokon slobodan!

Onaj osjećaj kad se probudiš i kad shvatiš da se više ne trebaš skrivati! Ovo su riječi o kojima maštaju svi oni koje je dotaknula psorijaza, kronična bolest koja nosi puno tjeskobe i tuge zbog ograničenja u životnim situacijama koje su za druge uobičajene. Čista koža za ove bolesnike znači oslobođenje i povratak normalnom životu te aktivnostima od kojih su nerijetko morali odustati zbog srama i nesigurnosti pa su upravo zato “gole noge“ građana, koje su se jutros mogle vidjeti u centru Zagreba, simbolično obilježile početak javnozdravstvene kampanje PS: Sorry; Napokon slobodan!, a koja se obraća upravo njima. Naime, u Hrvatskoj je moguće liječenje vrlo učinkovitim biološkim lijekovima koje vraća slobodu, sreću i sigurnost oboljelima od kronične bolesti psorijaze i koje u potpunosti pokriva HZZO.

Napokon slobodan

Živjeti s kroničnim kožnim bolestima donosi brojne izazove, posebice kada uzmemo u obzir da živimo u vremenu društvenih mreža, fotografija i kulture usmjerene na savršenstvo. Psorijaza je jedna od tih bolesti, a više od fizičkih smetnji bole sram, stigma, strah od odbacivanja, otuđenost i mitovi koji ostavljaju teške emocionalne posljedice oboljelima te im uvelike narušavaju kvalitetu života. Njihova je koža ispucala i prekrivena tamno-crvenim plakovima, a to je stanje gotovo nemoguće sakriti i vrlo je neprivlačno. Oni se zato skrivaju iza nekoliko slojeva odjeće i na visokim temperaturama, a ono što je većini nas normalno, poput odlaska na kupanje, bavljenje sportom ili čak zaljubljivanje, njima je prava noćna mora. Zbog dugotrajnog i uglavnom neuspješnog liječenja kremama, mnogi su digli ruke od sebe, prihvaćajući vječno skrivanje kao njihovo “novo normalno“.

Napokon slobodan

Ali da nade uvijek ima poručuje najnovija javnozdravstvena kampanja PS: Sorry; Napokon slobodan! Kampanju PS: Sorry; Napokon slobodan! je pokrenulo Hrvatsko društvo psorijatičara, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr.sc. Jelene Pavičić Vukičević, Referentnog centra za psorijazu Ministarstva zdravstva RH te Hrvatskog dermatovenerološkog društva, s ciljem pružanja informacija oboljelima od psorijaze o važnosti liječenja te kontinuirane edukacije javnosti o brojnim izazovima s kojima se ova skupina bolesnika svakodnevno susreće u svom privatnom, poslovnom te društvenom životu.

– Adekvatna i pravovremena terapija oboljelima omogućava povratak svakodnevnim aktivnostima, kako privatnim tako i profesionalnim. Dostupne terapije danas nas vraćaju punoj radnoj sposobnosti i pružaju nam ponovno uživanje u društvenim i sportskim aktivnostima, vraćaju nas u život kojeg smo imali prije bolesti – izjavila je Inka Marinić, predsjednica Društva psorijatičara Hrvatske.

Napokon slobodan

Procjenjuje se da više od 125 milijuna ljudi u svijetu boluje od nekog oblika psorijaze, od čega u Hrvatskoj gotovo 70.000 bolesnika. Riječ je o najčešćem kožnom oboljenju koje jednako pogađa i žene i muškarce, a javlja se najčešće između 15. i 30. godine života pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa koji može stvoriti trajni invaliditet. Psorijaza nije zarazna bolest, što je samo jedan od mitova koji otežava život ovim bolesnicima. Osim što može zahvatiti cijelu površinu kože, pogađa i cijeli organizam pa tako često uz sebe veže i druge bolesti poput psorijatičnog artritisa, Crohnove bolesti, pretilosti, dijabetesa, anksioznosti i depresije.

Unatoč kroničnoj prirodi psorijaze koja zahtijeva dugotrajno liječenje i praćenje, istraživanja pokazuju kako se oboljeli od psorijaze ne liječe sukladno uputama i ne primaju optimalne terapije. Postoje četiri osnovna načina liječenja – terapija biološkim lijekovima koji ciljano djeluju na točno određene stanice i upalne posrednike u imunosnom sustavu, koji se iniciraju potkožno ili u obliku infuzije, a preporučuje se u liječenju srednje do teške kronične plak psorijaze u odraslih bolesnika, potom lokalno liječenje kremama i mastima, liječenje ultraljubičastim svjetlom te klasično sistemsko liječenje.

Pravovremena reakcija i sustavni pristup liječenju značajno doprinose kvaliteti života, stoga je važno informirati se te javiti lokalnom liječniku kako bi se odredili daljnji koraci. Svi oni koji su na bilo koji način dotaknuti bolestima psorijaze mogu pronaći sve potrebne informacije i kontakte na službenoj web stranici kampanje www.pssorryaza.hr, koja će biti aktivna od četvrtka, kao i na stranici Društva psorijatičara Hrvatske.
PS: Sorry; Napokon slobodan!

Foto: Press – Danko Šimunović