fbpx

Sredozemno more sa Simonom Reeveom

Od petka na HRT-u Sredozemno more sa Simonom Reeveom

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 9. srpnja 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 20.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Sredozemno more sa Simonom Reeveom.

Sredozemno more

Simon Reeve unosi svoj prepoznatljivi šarm, humor i analitičnost u ovo istraživanje kušnji pred kojima stoji divan dio svijeta. Sredozemno more nekoć je bilo simbol mira, tirkiznoga mora i odlične kuhinje.

Sredozemno more

No sada je kao i u antička vremena epicentar svjetskih zbivanja – povezuje nemir Bliskog istoka, sve veću populaciju Afrike i stagnaciju posrnule južne Europe.

Na ovome velikome i neočekivanome putovanju Simon se upoznaje s raznim živopisnim i strastvenim ljudima dok putuje od lijepih a problematičnih regija južne Italije i Albanije preko nesigurnog Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, prije nego što otkrije skrivene tajne Španjolske i Azurne obale.

Simon Reeve upućuje se na prvu etapu veličanstvenog četverodijelnog putovanja oko Sredozemnog mora. U središtu toga velikoga mora, okružena bistrom vodom, Simonova je prva postaja – prekrasni otok Malta. Maltu posjećuju brojni turisti pa je doživjela pravi uzlet. No iza te prekrasne slike s razglednice skriva se zemlja koju optužuju da je raj za pranje novca i organizirani kriminal, gdje novinare ubijaju automobilskim bombama.

Kad Simon trajektom ode na iduće odredište, Kalabriju u južnoj Italiji, otkriva regiju u vlasti najmoćnije mafije u Europi – ‘Ndranghete. Nije često da netko ima pristup akciji granične policije, ali Simon slijedi oružani konvoj koji nosi tonu zaplijenjenog kokaina, pridružuje se zasjedi za hvatanje osumnjičenika i plazi po golemom podzemnom spletu tunela i bunkera koji su izgradili šefovi mafije u bijegu.

Putujući duž južnoga vrha talijanskoga kopna, Simon odlazi u centar za spašavanje kornjača i upoznaje se s Raulom, glavatom želvom koju su spasili nakon što se nagutala golemih količina plastike, što je sve veća opasnost za divlje životinje na Sredozemlju. Simon pomaže da je vrate u divljinu.

Foto: Press