fbpx

Stanje u 18 sati: U Hrvatskoj 87 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

Covid-19, Vili BerošNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 18.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar Vili Beroš kazao je da je zabilježeno šest novooboljelih i ukupno je u Hrvatskoj 87 zaraženih virusom Covid-19.
– Infektološkom obradom detektirano je šest novih oboljelih, sad ih imamo 87. Pet je izliječenih. 1181 je ukupno testiranih- rekao je VIli Beroš.
– Imamo novi slučaj u bolnicama pa je ukupni broj zaraženih zdravstvenih djelatnika devet, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.
– Nacionalni stožer dobio je dodatne ovlasti u donošenju odluka koje se onda provode od strane svih civilnih stožera u Hrvatskoj. U tom smislu stožer priprema odluku, s obzirom da izmjene stupaju na snagu nakon objave u narodnim novinama, dakle od sutra, mi možemo donositi odluke koje se primjenjuju na teritoriju RH. S tim u vezi želim najaviti da ćemo donijeti na temelju mišljenja struke cijeli set mjera. Osnovno je da se svatko od nas pridržava mjera osobne higijene i distanciranja. Na zatvorenom prostoru udaljenost među osobama treba biti dva metra, a na otvorenom jedan metar. Kako bi to saživjelo u praksi svih građana priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja, obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne: sauni, bazeni, kina, klubovi, kazališta… Također, obustavit će se rad svih ugostiteljskih objekata, osim pripreme i dostave hrane. Obustavlja se rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima. Radit će benzinske crpke, pekarnice – rekao je Davor Božinović.

Objavljeno na koronavirus.hr u 18.00 sati:
covidOd četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.
U pripremi je odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina…
Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.
Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekarne, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijaliziranih ortopedskih pomagala… Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja. Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite. Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati tele konferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.
Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu te mjere. Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH, a državljanima članicama EU povratak u matične države.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay