fbpx

Više od stotinu zagrebačkih studenata u spektakularnoj operi Pepeljuga

Zagreb…

Pepeljuga – nova studentska operna produkcija u režiji Saše Anočića i pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića

PepeljugaPoznato djelo jednog od najizvođenijih francuskih opernih skladatelja na pozornicu Koncertne dvorane Blagoja Berse i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu donosi preko stotinu nadarenih studenata Sveučilišta u Zagrebu.
Velika premijerna izvedba opere Pepeljuga Julesa Masseneta u zajedničkoj produkciji Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, bit će održana u subotu 7. ožujka 2020. godine u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa s repriznim izvedbama u ponedjeljak 9. ožujka i u srijedu 11. ožujka 2020. godine u 19:30 sati.
PepeljugaPredstava Pepeljuga će gostovati i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u petak 13. ožujka u 18:30 sati te u subotu 14. ožujka 2020. godine u 18:30 sati. Ovogodišnju produkciju izvest će studenti uz mentorstvo profesora i suradnika Sveučilišta u Zagrebu, u režiji Saše Anočića, pod dirigentskom palicom Darijana Ivezića i uz suradnicu za scenski pokret, Mateju Pučko Petković.
Pepeljuga (fr. Cendrillon), opera je u četiri čina koju je 1896. godine skladao Jules Massenet, jedan od najpoznatijih i najizvođenijih opernih skladatelja. Massenet je autor čak 34 opere. Libreto je nastao prema istoimenoj bajci Charlesa Perraulta, a za operu ga je priredio Henri Caïn. Praizvedena je u pariškoj Opéri-Comique. Osim standardne priče o Pepeljuzi, pokazuje i zamršenost ljudskih odnosa – kako onih unutar-obiteljskih, tako i ljubavnih. Opera označava i svojevrsni povratak francuskoj literaturi, nakon iznimno uspjelih međuakademskih opernih produkcija Bizetove Carmen 2011. godine (dir. Mladen Tarbuk, red. Dora Ruždjak Podolski) te Stravinskijeva Slavuja 2013. godine, koji je izveden i unutar zagrebačkog Biennala (dir. Darijan Ivezić, red. Dora Ruždjak Podolski).

Foto: Press