fbpx

V. Sviličić: Sonja je glumica koja ozbiljno pristupa poslu

BOK fest…

Vanja SviličićVanja Sviličić je na ovogodišnjem BOK festu debitirala kao kazališna redateljica predstavom ‘Tko pjeva zlo ne misli‘. Za kratku, ali izuzetno zahtjevnu predstavu Vanja je odabrala mlade i talentirane glumce i glumice. A među njima bila je i Sonja Kovač koja je prvi put igrala u kazališnoj predstavi. Redateljica je za portal Scena.hr pohvalila organizaciju festivala, a posebno umjetničkog direktora festivala Gorana Navojca. Kazala je i kako je zadovoljna izborom glumaca te nam je otkrila i kako se Sonja snašla na kazališnim daskama.

Scena: Na BOK festu ste debitirali kao kazališna redateljica. Kako je došlo do suradnje ?
Kad me kontaktirao Ivan Ožegović, talentirani mladi glumac iz Bjelovara koji je u organizaciji BOK festa, te upitao bi li gostovala na festivalu i sudjelovala u ’24hour play’ programu nisam se nimalo dvoumila. Ne samo zato što bi se iskušala u kazališnoj režiji, već i zato što jako cijenim glumca Gorana Navojca, umjetničkog direktora festivala. Također, festival slovi kao mjesto gdje se mogu pogledati kvalitetne predstave i gdje se međusobno druže glumice, glumci, redateljice i redatelji uz finu domaću hranu. Tko bi propustio takav festival.

Scena: Opišite proces predstave?
’24hour play’ je dio programa BOK festa, koji je osmišljen tako da kroz nekoliko sati zajedno, glumice, glumci, redateljice i redatelji, pripreme tematsku predstavu koja bi bila duga oko desetak minuta. Trebali smo uprizoriti neki film ili filmsku scenu, a predstava se izvodi tu istu večer pred publikom. Odabrala sam jednu scenu iz meni jako dragog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli’, Kreše Golika. Scenu sam izrežirala tako da se dio predstave događao na sceni, a dio u publici. Namjera mi je bila da se približimo gledateljima, ne znam jesmo li to postigli. Ali dok sam bila iza pozornice, čula sam da su se gledatelji nekoliko puta i nasmijali. Što je za tako kratku predstavu – super.

Scena: Tko je sve glumio u vašoj grupi ?
Sonja KovačU predstavi su glumile mlade glumice i glumci, od kojih neki nemaju formalno akademsko obrazovanje, ali se uspješno bave glumom. To su, po važnosti uloga, Matija Šakoronja (Franjo Šafranek), Sonja Kovač (Ana Šafranek), Tina Orlandini (Mina), Andrej Dojkić (g. Fulir), Dino Rogić (Perica) i Sanja Drakulić (u ulozi Mine). S obzirom da ’24hour play’ dozvoljava stilizaciju i improvizaciju, mi smo malo modernizirali našu scenu te se u ulozi Mine pojavljuju dvije različite glumice.

Scena: Kako je bilo raditi sa Sonjom Kovač?
Sonja i ja smo bile debitantice kazališne predstave. Sonja je igrala ulogu Ane Šafranek. Imala je nešto više teksta od ostalih i jako je dobro što brzo pamti tekst tako da smo se više mogli posvetiti mizansceni. Iako smo se družili svega nekoliko sati, primijetila sam da je Sonja glumica koja vrlo ozbiljno pristupa svom poslu, što je jako pohvalno. Daje prijedloge, a dobre ideje su uvijek dobro došle, naročito ako postavljena stvar ne funkcionira, a radi se u jako kratkom roku.

Sonja KovačScena: Zašto ste odabrali Sonju?
Odabir glumaca za predstave na BOK festu su zapravo dosta okrutne, ali te takav način možda i bolje pripremi za ono kaj te čeka u ‘pravom svijetu’, suočiš se s tim da smo svi, na ovaj ili onaj način ‘roba’ na tržištu. Sve glumice i glumci su bili u jednom salonu namještaja. Tamo su sjedili po namještenim dnevnim sobama i kuhinjama, a mi redateljice i redatelji smo ih trebali odabrati za svoju predstavu. Moram priznati da sam dosta površno pristupila castingu  jer kako su se svi počeli grabiti za glumice i glumce, samo sam prvo gledala tko mi odgovara po fizionomiji. Ana Šafranek je atraktivna, mlada žena i svijetle kose, kao i Sonja.

Scena: Bi li angažirali Sonju i za koji svoj film?
Naravno, ako bi u filmu imala ulogu za koju bi smatrala da je Sonja može najbolje utjeloviti, pozvala bih je na audiciju da probamo. Ali naravno, Sonja bi trebala i pristati igrati ulogu. Nema ništa bez obostrane volje i želje.

Foto: Ivan Cukar, Sonja Kovač priv. album