fbpx

Večeras na HRT-u dokumentarni film Diego Maradona

Diego Maradona

U dane “predaha” od Europskog nogometnog prvenstva, Hrvatska televizija emitira izvrsne sportske dokumentarne filmove. Večeras u 20.05 sati na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) na rasporedu je nagrađivani dokumentarni film Diego Maradona.

Maradona

Na današnji dan, 5. srpnja 1984. Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordni iznos i u sljedećih sedam godina otvorio se pakao. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršeni jedno za drugo.

Maradona

Maradona je bio blagoslovljen na terenu, ali „proklet” izvan njega. Karizmatični Argentinac vrlo brzo odveo je Napoli do njihovog prvog naslova prvaka. Snovi su bili ispunjeni. Ali postojala je i cijena… Maradoni je bilo dopušteno da radi sve dok god je na terenu izvodio čuda, ali kada je magije nestalo, postao je zatočenikom grada.

U filmu je korišten i dio nikad ranije viđenih snimki iz Maradonine osobne arhive, više od petsto sati snimljenog materijala, a u cijelosti ga je podržao i sam Maradona.

Film je 2020. nominiran za BAFTA-u u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, 2019. u Cannesu za nagradu Zlatno oko, te za još 11 drugih nagrada.
Ovo je treći film Oscarom i BAFTA-om nagrađene ekipe koja je snimila filmove “Senna” i “Amy”. Redatelj je Asif Kapadia, a film je za HRT odabrala Martina Rajšek.

Foto: Press