fbpx

Trči sa srcem u Zagrebu, Osijeku i Splitu

Čuvari srca…

Trči sa srcemU sklopu projekta ‘Čuvari srca‘ u nedjelju 15. svibnja 2016. godine održat će se cestovna utrka ‘Trči sa srcem‘ istovremeno u tri grada s ciljem osvještavanja javnosti o bolesti zatajenja srca
Svi zainteresirani građani mogu se besplatno prijaviti na utrku te sudjelovati aktivno u suzbijanju bolesti srca i krvožilnog sustava, s obzirom da je fizička aktivnost iznimno važna za održavanje zdravlja.
Uzroci zatajenja srca su različiti, a uključuju visok krvni tlak (hipertenziju), bolest srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, kardiomiopatiju, tumor srca i druge bolesti srca. Navedene bolesti često su posljedica neodgovornog ponašanja spram vlastitog tijela što uključuje pušenje, debljinu, pretjerano konzumiranje alkohola i prehrane s mnogo masnoća i soli. Učestalost srčanog zatajenja u populaciji je čak oko 5 posto.
Utrka ‘Trči sa srcem’ održat će se u suradnji s trkačkim klubom RUN.HR iz Zagreba na Jarunu sa startom kod košarkaškog igrališta, a prijavljeni građani trčat će 5.000 metara. Zahvaljujući Maraton klubu Hrvatski sokol iz Osijeka utrka duga 3.700 metara započet će na Trgu Sv. Trojstva (Tvrđa), dok će Splićani sa startom na Rivi moći izabrati jednu od dvije rute od 2.500 i 5.000 metara koje će pripremiti Maraton klub Marjan i Proaktiv klub iz Splita.
U jednom danu krv ukupno putuje našim organizmom čak 19.000 kilometara, što je gotovo 47 puta udaljenost Zagreb – Split ili 68 puta udaljenost Zagreb – Osijek, stoga 5 kilometara nije mnogo u jednom danu otrčati za svoje srce i pobrinuti se na taj način za njegovo zdravlje.
Prijave na utrku ‘Trči sa srcem’ traju do 13. svibnja u 23.59 sati, a mogu se izvršiti na službenoj web stranici www.trcisasrcem.com.

Foto: 123rf