Badnjak uz male ekrane; Koncerti, filmovi, čestitka…
Piše: redakcija On 19 pro., 2016 At 05:11 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Za blagdane…

Blagdanski program na Hrvatskoj televiziji, a posebna emisija Badnja večer u iščekivanju najradosnijega blagdana obići će cijelu Hrvatsku, ugostiti drage goste te ispričati zanimljive priče

BadnjakHrvatska televizija priprema prigodan program za Badnjak, Božić i blagdan svetoga Stjepana, a mnogi će koncerti, dokumentarni i igrani filmovi te emisije odjenuti blagdansko ruho. U subotu su 24. prosinca na Prvome programu Hrvatske televizije u 16.00 sati u domu slastičarke Petre darovi spremni, ukrasi su na jelki, a da bi sve bilo savršeno, u goste joj stižu dvije televizijske dame. Prva je jedna od najpoznatijih spikerica Hrvatske televizije Petra JelenićŽeljka Fattorini, koja će ispričati zašto je tradicija važna i zbog čega je Božić za nju, kako ističe, koncentrat ljubavi. Žeža će Petri pokazati i kako se u njezinoj obitelji godinama za Božić priprema torta Caprese. Toplinu, blagost i radost Božića voli i Petrina druga gošća Iva Šulentić. Pomoći će Petri u pripravi suvremenije inačice Žežine slastice, a potom će joj ispričati sve o svojim božićnim običajima. U Slatkoj kuharici vodit će se ugodni razgovori, pripremat će se fine slastice i zaželjeti svima dobre želje.
Emisija Lijepom našom u blagdansko predvečerje vodi nas u Malu Suboticu. U ozračju idućega Božića izvodit će se hrvatske narodne pjesme, a cijeli program završit će izvedbama Zlatka Pejakovića, Vladimira Kočiša Zeca, Mirka Švende Žige i sastava Milenij s pjesmama posvećenim radosnomu blagdanu. Poznatim hrvatskim glazbenicima pridružit će se i gosti iz prijateljske općine Starš iz Slovenije Tanja Žagar i Godci ljudskih viž.
kardinal Josip BozanićTradicionalno na Badnjak nakon središnjega Dnevnika gledatelji će moći poslušati božićnu čestitku kardinala Josipa Bozanića nakon koje slijedi posebna emisija uživo Na Badnju večer.
U emisiji će u razgovorima, prilozima, reportažama i javljanjima uživo biti riječi o tradicijskim običajima na Badnjak. Glavni gosti u studiju bit će rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević i etnolog Josip Barlek. Glazbeni su gosti Vladimir Kočiš Zec, Damir Kedžo, Sanja Hajduković i Blanka Došen uz pratnju zbora i Branimira Mihaljevića na klavinovi.
Gledatelje emisije Badnja večer očekuju javljanja uživo izvjestitelja iz Zagreba, Dubrovnika, Osijeka, Splita i Rijeke koji će u njihove domove nastojati prenijeti djelić ozračja Badnje večeri iz svih dijelova Lijepe Naše, a oni će preko stranice na Facebooku Moj HRT moći slati fotografije iz svojih domova i pisati na koji način oni dočekuju Božić.
Kuhar Almo Čatlak u Gastro kutku pripremat će tradicionalna jela prepoznatljiva po hrvatskim pokrajinama, a licitarka Gordana Mahmet iz Marije Bistrice licitarskim će ukrasima u studiju kititi bor ispod kojega će biti izložene i njezine licitarske jaslice koje su osvojile posjetitelje svjetske izložbe u Rimu. Autor je projekta Siniša Kovačić, urednica Larisa Banek, izvršna urednica Ana Milić, a voditelji su Zlata Mück i Davor Meštrović.
Branko UvodićŠesnaestu godinu zaredom Hrvatska radiotelevizija prenosit će i koncert Tiha noć u Vukovaru. Hrvatska radiotelevizija koncert daruje Vukovaru i Vukovarcima još od mirne reintegracije 1998. godine i bila je prva koja je pokrenula taj program iz još neobnovljene crkve svetoga Filipa i Jakova. Od 22.15 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) prigodne božićne skladbe izvodit će Boris Ćiro Gašparac, Stjepan Jeršek Štef, Vlatka Kopić Tena, Viktorija Kulišić Đenka, Igor Delač i brojni drugi, a sve to uz pratnju Tamburaškoga orkestra Batorek. Na koncertu će nastupiti i Dječji zbor Vukovarski golubići koji su godinama stalni sudionici koncerta Tiha noć u Vukovaru. Urednik je i voditelj Branko Uvodić.
Nakon koncerta iz Vukovara na rasporedu je dokumentarni film Pater Cvek. Scenaristica Andrea Čakić donosi priču o pateru Antunu Cveku, osnivaču katoličke udruge Kap dobrote. Pater Cvek u mladosti je radio u Zagrebačkome električnom tramvaju (ZET) kao autolimar. U međuvremenu je diplomirao filozofiju i teologiju te se s četrdeset godina zaredio. Od tada je svoj život posvetio apostolatu starih i bolesnih ljudi. Pater Cvek je toliko predan svojoj misiji da su ga Zagrepčani prozvali Dobri Duh Zagreba. Mogao se sresti na ulicama Zagreba, u tramvaju ili na biciklu, a bio je poznat po torbama u kojima je uvijek nosio ponešto za svakoga od onih koje je svakodnevno posjećivao. Film je iz 2011. godine režirao Srđan Segarić, scenaristica je Andrea Čakić, montažer Zoltan Wagner, a snimatelj Dragan Ruljančić.
Božić, najradosniji blagdan, gledatelji Hrvatske televizije ove će godine dočekati uz polnoćku iz varaždinske katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Misu će predvoditi varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, a urednik je i komentator prijenosa Dragutin Siladi. Redatelj je Davor Borić Bubi.
Na Badnjak na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 12.20 izdvajamo američku dramu Divan život. Nominirana za pet Oscara i ovjenčana Zlatnim globusom u kategoriji najboljega redatelja ta se drama s humornim elementima redatelja Franka Capre drži jednim od najboljih i najvažnijih filmova u povijesti sedme sile. Iznimno emotivna, dirljiva i duhovita priča, adaptacija kratke priče Philipa Van Dorena Sterna, divna je oda životu maloga i običnoga čovjeka, tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, poštenju, plemenitosti, ljubavi i dobroti. Uz glavnoga glumca, oskarovca Jamesa Stewarta, u sporednim su ulogama oskarovka Donna Reed, Lionel Barrymore i Henry Travers te zvijezda nijemoga filma H. B. Warner. Taj se film već tradicionalno u božićnome vremenu prikazivao na Hrvatskoj televiziji (HRT – HTV), a primjerice u Sjedinjenim Američkim Državama prikazuje se u božićnome vremenu već desetljećima.
Mia NegovetićOd 17.30 gledatelji će na Drugome programu Hrvatske televizije moći uživati u prvome dijelu koncerta Mije Negovetić i Zagreb Stars Orchestra. U prekrasnome ozračju do posljednjega mjesta popunjene Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga darovita je Mia Negovetić vrhunskim izvedbama domaćih i svjetskih uspješnica očarala publiku u dvorani. Njezin je gost bio Damir Kedžo. Urednik je koncerta Željen Klašterka, redatelj Ivan Miladinov, a producent Damir Čengić.
U 19.00 u emisiji pučke i predajne kulture Položaji, betlemaši, kralji, čiji su scenaristi Aleksej Gotthardi – Pavlovsky i Ivo Kuzmanić, upoznat ćemo se s običajima Badnjega dana i večeri u brodskome posavlju i okolici Đakova. Posebno je zanimljiv dječji ophod betlemaša u Gundincima, koji je u kopnenu Hrvatsku prije nekoliko stoljeća došao iz srednje Europe. Izvodi se i u Vrbici kod Đakova, ali kao igrokaz u crkvi, prije polnoćke. Međutim, istraživanje prof. Tome Šalića pokazalo je da se tomu običaju u 19. stoljeću pridodao noviji autorski tekst osebujnoga i višestruko nadarenoga svećenika Ilije Okrugića Srijemca, koji se do danas sačuvao u Vrbici, a djelomično i u Gundincima. Istodobno se na Badnju večer u Starim Perkovcima izvodi dječji ophod kralja, koji se u drugim krajevima Hrvatske održavao na Sveta tri kralja. Perkovačka je inačica toga ophoda posebna i po tome što je u njoj treći kralj Irud, a pridodan je i lik maloga Kantapere, koji je pak odjeven kao kauboj. Bez obzira na to što znanost ne može objasniti sve pojedinosti tih običaja, njihovi se nositelji time ne zamaraju, nego ih održavaju i dalje, i u 21. stoljeću, kao svoju živu baštinu.
Kako je rastao AlfieU 20.05 slijedi drama Esio Trot – kako je rastao Alfie s Dustinom Hoffmanom i Judy Dench u glavnim ulogama. Gospođa Silver (Judy Dench) doseljava se u zgradu u kojoj živi gospodin Hoppy (Dustin Hoffman), na kat ispod njega. Gospodin Hoppy do toga je susreta imao jednu veliku ljubav – cvijeće – a od tada je njegova najveća ljubav postala gospođa Silver. Svaki put kad bi je sreo, zavolio ju je još malo više. Ona to nije znala, jer je gospodin Hoppy, osim što je bio ljubazan, susretljiv i dobar, bio nadasve sramežljiv, ali ni on nije znao za njezine osjećaje prema njemu jer je gospođa Silver svu svoju nježnost poklanjala kornjači Alfieju. Imala je samo jednu brigu: Alfie uopće nije rastao.
Dok si spavaoFilm Dok si spavao romantična je komedija koja je na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) na rasporedu u 21.45. Lucy Moderatz (Sandra Bullock) radi u Chicagu kao prodavačica karata na kolodvoru za prigradske vlakove. Majka joj je umrla dok je bila mala, a nedavno joj je umro i otac. Uvijek mašta o savršenome muškarcu, no zanimanje za nju pokazuje samo kućepazitelj. Svako jutro jedan zgodan i lijepo odjeven muškarac kod nje kupi kartu za vlak. Ona se zaljubi u njega, ali je presramežljiva da bi mu to pokazala. Na božićno jutro na stanici ga napadnu dvojica lopova i on ostane bez svijesti ležati na tračnicama. Lucy ga spasi trenutak prije dolaska jurećega vlaka. U bolnici je na intenzivnoj njezi jer je u komi. Zove se Peter Callaghan. Zbog nesporazuma bolničko osoblje zaključi da je Lucy Callaghanova zaručnica. Lucy se ne buni kad to zaključi i njegova obitelj, otac Ox i majka Midge te Peterov krsni kum Saul. Ti srdačni i dragi ljudi pozovu je na večeru jer je ona Peterova zaručnica. Saul jedini zna istinu, no ne da joj da ih razočara. Pred jutro dođe i Peterov brat Jack. I kako su putevi sudbine nedokučivi, Lucy se zaljubi u Jacka, ali i on u nju. U ovome je zabavnom filmu Sandra Bullock prvi put imala glavnu ulogu djevojke iz susjedstva. Redatelj je Jon Turteltaub, a uz Sandru Bullock glume Bill Pullman, Peter Gallagher, Peter Boyle, Jack Warden, Glynis Johns, Micole Marcurio i drugi.
Treći program Hrvatske televizije za gledatelje je na Badnjak u 20.00 pripremio francusko-njemačko-britanski film Sretan Božić. Ratna je to drama o vojnicima sukobljenih strana u Prvome svjetskom ratu koje privremeno ujedini nadolazeći Božić. Ambiciozno zamišljena francuska ratna drama Joyeux Noël opravdala je očekivanja svojega autora jer je uz veoma dobre ocjene zavrijedila i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega filma izvan engleskoga govornog područja. Film je 2005. osmislio francuski redatelj i scenarist Christian Carion. Govori o prvome ratnom Božiću u Prvome svjetskom ratu čiji je blagdanski duh nakratko zaustavio smrt i razaranja na jednoj od bojišnica. U središtu su priče mladi Škot Jonathan, francuski poručnik Audebert, njemački tenor Sprink te njegova kolegica i ljubavnica Anna koji će se tijekom božićnih blagdana 1914. na najizravniji način uvjeriti u apsurd ratovanja nastojeći barem nekoliko dana uživati u ljudskosti, razgovoru, razumijevanju i snošljivosti.
Film je izvrstan spoj proturatne poruke, strahota rovovskoga ratovanja, Božića kao simbola međusobnoga praštanja i ljubavi te svevremene glazbe. U glavnim su ulogama Diane Krüger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Gary Lewis, Dany Boon, Daniel Brühl, Alex Ferns, Steven Robertson i Robin Laing, Frank Witter, Bernard Le Coq, Ian Richardson, Lucas Belvaux i drugi.
Nakon filma Sretan Božić u emisiji Posebni dodaci ekipa u sastavu Živorad Tomić, Dean Šoša, Damir Radić i Bruno Kragić razgovarat će o božićnim filmovima, a zatim će pozvati gledatelje da pogledaju humornu dramu Apartman. Taj je nagrađeni film redatelja Billyja Wildera iz 1960. godine istodobno i farsa, i tragikomedija, i socijalna drama. Film je trijumf karakterizacije i vođenja priče koji je zaživio u sjajnoj sinergiji glumačkih interpretacija, vrckavoga ritma i melankoličnog ozračja (ne)uzvraćenih ljubavi. U glavnim su ulogama Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Jack Kruschen, David Lewis, Hope Holiday, Joan Shawlee i Edie Adams.

Foto: Scena.hr, Press arhiva

Foto: Press

comment closed