fbpx

U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta film Šoa

Na HRT…

Dokumentarni film francuskog sineasta Clauda Lanzmanna ŠOA

ŠoaHrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 25. siječnja od 14.30 sati u POSEBNIM DODACIMA na svom Trećem programu (HRT-HTV3) prikazuje izniman dokumentarni film francuskog sineasta Clauda Lanzmanna ŠOA. Povod je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta, kada se s posebnim pijetetom odaje počast žrtvama nacističkog režima.
Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je tisuće zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.
– U povodu 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Auschwitz-Birkenau, prikazujemo dokumentarni film o nacističkim logorima u Poljskoj. Lanzmann je snimio 350 sati materijala, proces stvaranja filma trajao je više od 10 godina, redatelj je proputovao veliki broj zemalja kako bi snimio intervjue s preživjelim logorašima, običnim ljudima koji su živjeli u blizini logora i bivšim nacistima – poručuju s HRT-a.
Epski film o holokaustu Claude Lanzmann je finalizirao 1985. godine. Konačna verzija traje 566 minuta, 9 i pol sati bez i jedne minute arhivskog materijala, gotovo 10 sati bolnih svjedočanstava za povijest. Mnogi ŠOU smatraju najvažnijim filmom ikada napravljenim o holokaustu. Lanzmann ga je nazvao: “Film o smrti, a ne o preživljavanju”.
Kultni Lanzmannov film može se analizirati s povijesne, sociološke , filmske strane… Tako u emisiji POSEBNI DODACI, koja se emitira prije, ali i nakon filma ŠOA gostuju: povjesničar Tvrtko Jakovina, novinarka i književnica Jasminka Domaš, te filmski kritičari Silvestar Mileta i Dragan Jurak. Moderator razgovora je Boško Picula, a urednica Nataša Vukas-Stanojkovski.

Foto: Press