fbpx

Hrvatski filmovi na festivalu CinEast!

Luksemburg…

CinEastOsmo izdanje film festivala ‘CinEast‘ održava se od 8. do 25. listopada 2015. godine u Luksemburgu te nudi preko 50 dugometražnih i 40 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja te mnoštvo popratnih glazbenih, kulturnih i gastronomskih događanja.
Hrvatsku predstavljaju dugometražne igrane koprodukcije: većinski hrvatski filmovi ‘Ti mene nosiš‘ Ivone Juke i ‘Kosac‘ redatelja Zvonimira Jurića te manjinski ‘Ničije dijete‘ u režiji Vuka Ršumovića i ‘Lazar‘ redatelja Svetozara Ristovskog. Uz dugometražne, na gestivalu CinEast će se prikazati i niz animiranih kratkometražnih filmova koji konkuriraju za nagradu publike. To su ‘Razgovor‘ u režiji Ane Horvat, ‘Glad‘ Petre Zlonoge, ‘Široki krajolik – porculanske priče‘ Lee Vidaković, ‘Čoban‘ Matije Pisačića i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Život s Hermanom H. Rottom‘ autorice Chintis Lundgren.
U službenoj konkurenciji CinEasta je sedam filmova (Babai, Body, Family Film, In the Crosswind, Self-Portrait of a Dutiful Daughter, Son of Saul, The Cleaner), a predsjednik međunarodnog žirija je cijenjeni poljski redatelj Andrzej Zulawski. Svečana dodjela nagrada održat će se 23 listopada.
Festival CinEast 2015. održava se na brojnim lokacijama diljem Velikog Vojvodstva Luksemburg i predstavit će 57 dugometražnih i više od 40 kratkih filmova iz 18 zemalja Srednje i Istočne Europe, ugostit će oko 20 gostiju, predstaviti četiri koncerta, dva događaja na kojima će glazbu puštati DJ-evi, veliku izložbu fotografija (Urban Stories), dvije debate (o imigraciji i urbanizmu), projekcije za djecu, večer posvećenu Andrzeju Zulawskom, radionicu koprodukcije i još mnogo toga.

Foto: Press