fbpx

Most na kraju svijeta B. Ištvančića u Rusiji!

Festival…

Most na kraju svijetaDugometražni igrani film ‘Most na kraju svijeta‘ redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Artizana filma i koprodukciji HRT-a, Srbije, BiH i Francuske, pozvan je i uvršten u selekciju 8. Međunarodnog filmskog festivala pod nazivom “East & West” koji će se održati od 12. do 18. rujna 2015. u Orenburgu, u Rusiji. Festival je podržan od strane ruske vlade, guvernera regije Orenburg, ruskog Ministarstva kulture, a ruske Dume. Predsjednik festivala je Most na kraju svijetaTatiana Voronetskaya, poznata ruska redateljica i producentica. Festival natjecateljskog karaktera i dodijelit će nekoliko nagrada – za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu, najboljeg glumca i najbolji scenarij. Program je posvećen novim filmovima i koprodukcijama te redateljima s dvije strane svijeta. Programski selektor festivala već je ranije vidio naš film te je siguran kako u potpunosti zadovoljava festivalsku misiju i poruku, naglašeno je u pozivnom pismu te uprava festivala ima čast i zadovoljstvo pozvati film “Most na kraju svijeta” redatelja Branka Ištvančića da sudjeluje u natjecateljskom programu događaja.
Film ‘Most na kraju svijeta’, snimljen po scenariju književnika Josipa Mlakića, bavi se nesretnim ljudskim sudbinama iz vremena rata u Hrvatskoj. U ozračju straha, povratka srpskih prognanika u svoje kuće u kojima su u međuvremenu naseljeni Hrvati izbjegli iz Bosne, jedan starac nestaje, a istraga policajca koji je i sam naseljen u srpskoj kući, s vremenom će postati sve osobnija.
Nakon premijernog prikazivanja filma na festivalu u Puli, film je imao međunarodnu premijeru na festivalu A kategorije u Montrealu tijekom 2014. godine, a početkom 2015. godine krenuo je u kino distribuciju. Bio je prikazivan na festivalima u zemlji i svijetu i osvojio nagrade u Houstonu i Italiji.
Most na kraju svijetaU filmu je zapaženu glavnu ulogu odigrao Aleksandar Bogdanović, dok monogobrojne ostale uloge igraju Sanja Radišić, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Slobodan Ćustić, Boro Stjepanović, Đorđe Kukuljica, Rada Mrkšić, Nikša Kušelj, Draško Zidar i drugi. Istaknuti doprinos filmu su dali direktor fotografije Branko Cahun, skladatelj Dalibor Grubačević, montažer Veljko Segarić, scenograf Zvonko Sarić, kostimografkinja Felicita Glavaš, majstorica maske Bianka Žugelj, producentica filma Irena Škorić i dr.

Foto: Press