fbpx

Natječaj za tamburaški glazbeni festival Pitomača 2015!

Novo ruho…

Pitomača 2015– Cilj nove koncepcije je jasnije određivanje propozicija za skladbe koje želimo na 23. glazbenom festivalu u Pitomači. Nadamo se da ćemo tako autorima i izvođačima pomoći u odabiru sadržaja kojim će se predstaviti na Festivalu i potaknuti ih da svoje radove prijave na natječaj – istaknuo je umjetnički ravnatelj Marinko Barčan te dodao kako su u izradi ove festivalske koncepcije, osim članova Udruge, sudjelovali i dugogodišnji suradnici iż redova autora i izvođača.
Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja raspisala je natječaj za 23. glazbeni festival u Pitomači koji će se održati 12. i 13. lipnja 2015. godine. No, ove je godine došlo do velikog zaokreta i promjene u koncepciji Festivala. I dalje podijeljen na dvije festivalske večeri, ali s manjim brojem novih skladbi, otvoreniji prema suvremenim tamburaškim oblicima i sklon očuvanju tradicionalnih, ovogodišnji festival u Pitomači svojoj publici želi predstaviti kvalitetne skladbe popularnog tamburaškog te etno i folklornog izričaja.
Prva festivalska večer tako će biti posvećena popularnim tamburaškim skladbama u slobodnoj formi, bez ograničenja glazbenog stila i jezika. Glavni kriteriji za odabir skladbi su kvaliteta skladbe i izvođača te prihvatljivost za slušatelje. U skladbama se, uz tradicijske instrumente kao što su tambure, violine, cimbal i harmonika, mogu koristiti i ostali instrumenti, osim onih sa sintetskim zvukovima. Na drugoj festivalskoj večeri predstavit će se etno i folklorne skladbe Podravine i Podravlja. Pet skladbi za ovu večer biraju se putem natječaja, a pet putem izravnog poziva organizatora Festivala renomiranim hrvatskim autorima. U obzir dolaze etno i folklorne skladbe temeljene na glazbenim i jezičnim specifičnostima krajeva uz rijeku Dravu. Skladbe izvode mali sastavi, folklorne skupine i solisti uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a.
Demo snimke skladbi za obje festivalske večeri šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem maila prijavom na festival@pitomaca.hr. Detaljnije informacije o prijavi možete pronaći u tekstu natječaja.

N A T J E Č A J za nove skladbe koje će biti izvedene na 23. tamburaškom Glazbenom festivalu Pitomača 2015.

Festival će se održati u dvije večeri:
I. POPULARNE TAMBURAŠKE SKLADBE – petak 12. lipnja

1. Deset skladbi za ovu večer biraju se putem natječaja, a deset  putem izravnog poziva organizatora festivala renomiranim hrvatskim autorima.
2. Forma skladbi je slobodna, bez ograničenja glazbenog stila i jezika.
3. Glavni kriteriji za odabir skladbi su: kvaliteta skladbe i izvođača te prihvatljivost za slušatelje.
4. Uz tradicijske instrumente (tambure, violine, cimbal i harmoniku), dozvoljeni su svi ostali instrumenti, osim onih sa sintetskim zvukovima.

II. ETNO I FOLK SKLADBE PODRAVINE I PODRAVLJA – subota 13. lipnja

1. Pet skladbi za ovu večer biraju se putem natječaja, a pet putem izravnog poziva organizatora festivala renomiranim hrvatskim autorima.
2. Primaju se etno i folk skladbe temeljene na glazbenim i jezičnim specifičnostima krajeva uz rijeku Dravu.
3. Skladbe izvode mali sastavi, folklorne skupine i solisti uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a.

Opće odredbe za obje festivalske večeri:
Demo snimke skladbi šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem maila prijavom na festival@pitomaca.hr

Uz demo snimku skladbe treba priložiti stihove, naziv izvođača, te imena i kontakt- podatke svih autora.
Dužina skladbe preporučuje se do 3:30 minuta.
Svaki pojedini autor ima pravo sudjelovanja na festivalu s ukupno dvije skladbe.
Djela se moraju predati najkasnije do 29. ožujka 2015. godine, a objava rezultata natječaja uslijedit će do 20. travnja 2015. godine.
Slanjem skladbi na natječaj autori jamče da skladbe nisu ranije objavljene, javno izvođene i da su isključivi nositelji autorskih prava. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja odabranih skladbi.
Slanjem skladbi na natječaj autori prihvaćaju sve natječajne uvjete i prenose pravo na organizatora prve javne izvedbe, te se obvezuju na sklapanje odgovarajućega ugovora radi reguliranja prava i obveza pri objavljivanju festivalskih skladbi na nosačima zvuka i slike, kao i objave na digitalnim servisima. Sva ostala prava pripadaju autorima prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima.

Informacije:
Tel: +385 33 782 860
e-mail: festival@pitomaca.hr

Foto: Press