fbpx

‘Jesenji glazbeni moskar’ Dubrovačkog simfonijskog orkestra

Festival…

Jesenji glazbeni moskarJesenski koncerti Dubrovačkog simfonijskog orkestra obuhvaćeni su novim festivalom. ‘Jesenji glazbeni moskar‘, kako mu ime i govori, nosi pravu lepezu raznolikih glazbenih događanja, a sastoji se od pet koncerata koji će se održati od 29. rujna do 6. listopada 2015. godine u atriju Kneževa dvora.
Na prvom koncertu uz orkestar kojim će ravnati maestro Tomislav Fačini će nastupiti Gadjo Manouche. Svatko tko u jutarnjim satima prolazi ispod skala od Dominikanaca ili pored Sponze, zna o čemu je riječ. Ovaj gypsy jazz band inspiriran Djangom Reindhartom i Stephanom Grappellijem svakodnevno zaustavlja i oduševljava brojne prolaznike, a u utorak 29. rujna će po prvi put nastupiti s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Aranžmane za ovu zanimljivu suradnju priredio je Damir Butigan, trubač u DSO-u.
U sklopu festivala, 1. listopada recital će održati pijanistica Naira Asatryan, armenska umjetnica koja živi i radi u Dubrovniku. Imat ćemo priliku uživati u djelima L. van Beethovena, R. Schumanna i J. Brahmsa.
Jesenji glazbeni moskarKoncertima 2. i 6. listopada će dirigirati ugledni slovenski dirigent Uroš Lajovic, dok će kao solistica nastupiti pijanistica Jasminka Stančul, dobitnica brojnih nagrada, među kojima ćemo istaknuti Beethoven međunarodno natjecanje u Beču. Na prvom koncertu izvest će se djela V. Lisinskog i L. van Beethovena, dok će drugi koncert u potpunosti biti posvećen djelima velikog W.A. Mozarta.
U nedjelju 4. listopada svoj novi album predstavit će violinist međunarodne reputacije, Goran Končar i Darko Jurković Jazz Quartet u kojem, uz Jurkovića (gitara) sviraju Henry Radanović (kontrabas), Zvjezdan Ružić (klavir) i Kruno Levačić (bubnjevi). Album “Meeting point” je izdanje koje predstavlja susret discipline klasičnih djela i lepršavost jazza. Svoje viđenje „Meeting pointa“dali su svi glazbenici na izdanju, primjerice kontrabasist Henry Radanović predstavlja „Kalamotu“, ugođajnu skladbu mirnog karaktera, inspiriranu istoimenim otokom. Zvjezdan Ružić predstavio se dvjema skladbama inspiriranim tradicijskim plesovima dubrovačkog primorja i Korčule – ‘Linđom’ i ‘Moreškom’, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je Capriccio za solo violinu i jazz kvartet” velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, nastalo 1963. godine.
Jednotjedni festival raznolikog karaktera biti će osvježenje, ali i zanimljiv susret s ovim godišnjim dobom – jedan pravi jesenji glazbeni moskar!

Foto: Press