fbpx

Splitski virtuozi sviraju u Koprivnici i Petrinji

Gostovanje…

Splitski virtuozi 17.  u Koprivnici i 18. listopada Petrinji

Splitski virtuoziSplitski virtuozi – Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali 2012.g. jedinstveni komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj i inozemstvu. Za profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Predsjednik Republike dr. Josipović u znak podrške novom ansamblu preuzeo je pokroviteljstvo nad prvom glazbenom sezonom Splitskih virtuoza. Splitski virtuozi su uz potporu Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Splitski virtuoziTurističke zajednice Split, Ministarstva kulture RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstva Republike Njemačke i privatnih sponzora kao što su Marina Kaštela, hotel Marul Split, restorani Corto Maltese, Bokeria i Baletna škola održali brojne koncerte u Splitu, Hvaru, Osijeku, Puli, Gospiću, Šibeniku, Omišu, Imotskom, Pločama, Kaštelima, Skradinu, Novom Vinodolskom, Drnišu, Metkoviću, Koprivnici, Petrinji i Poreču. Ansambl surađivao je sa zborom West Village Choral iz New Yorka te renomiranim solistima iz Hrvatske kao što su gitaristi: Zoran Dukić, Edin Karamazov; pijanisti: Vesna Podrug i Lovre Marušić (Hrvatska), Grigory Gruzman i Alexander Vitlin (Njemačka), Nataša Veljković (Austrija); violinisti: Mai Suzuki (Japan), Fritz Gearhart (SAD), Dragan Radosavljević (Njemačka), Arman Mourzagaliev (Kazahstan); violončelistice Kim Cook (SAD), Felicitas i Pauline Stephan (Njemačka) i dr.
2018. Splitski virtuozi kao jedini orkestar iz Hrvatske održali su tri koncerta na Međunarodnom festivalu „Celloherbst am Hellweg“ – „Jesen violončela u Hellwegu“ u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (Njemačka), gdje su njihovi nastupi popraćeni velikim oduševljenjem publike, „standing ovations“ i sjajnim recenzijama u novinama.
Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno učestvovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica.
Splitski virtuozi sviraju koncert na otvaranju Dvorane “Domoljub” u Koprivnici u četvrtak 17. listopada u 19.00 sati te u Petrinji u petak 18. listopada u 18.00 sati.

Foto: Press