fbpx

Umjetnost u zajednici u okviru CreArt Europskog dana kreativnosti

Zagreb…

U okviru CreArt Europskog dana kreativnosti održano predstavljanje projekta Umjetnost u zajednici

CreArtOdržano je predstavljanje projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ voditelja Maje Flajsig i Josipa Zankija koji preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse.
Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu održana su predavanja mentora studentskih istraživanja dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, profesorice pri odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta na temu “Naivno slikarstvo, krajolik, zajednica: kulturnoantropološki uvidi” te Sebastiana Dračića, profesora pri nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti na temu “Hlebine – terenska nastava”.
CreArtIzlaganje su održali i studenti Akademije likovnih umjetnosti te etnologije i kulturne antropologije: Klara Burić i Lea Biličić, Damjan Roce i Jelena Bogdanić te Josip Čekolj i Dorian Pacak.
Marijan Špoljar, povjesničar umjetnosti, galerist i umirovljeni ravnatelj Muzeja grada Koprivnice održao je predavanje na temu “Ivan Generalić – jedini avangardist „Zemlje“ ?”. Helena Kušenić, povjesničarka umjetnosti, viša kustosica Muzeja grada Koprivnice i voditeljica Zbirke naivne umjetnosti govorila je na temu “Suvremene interpretacije i interpolacije „učenja“ Krste Hegedušića”, dok je Antonio Grgić, arhitekt i suvremeni umjetnik završio sesiju predavanja s temom “Politički bestijarij u slikarstvu Krste Hegedušića za vrijeme Zemlje”.
Uz održavanje radionica na staklu pod vodstvom Zlatka Kolareka, održano je i prikazivanje filma Bojana Mrđenovića, intervju s Barom Mustafom, naivnom kiparicom druge generacije.
CreArtTijekom večernjih sati u Galeriji Karas otvorena je izložba radova nastalih tijekom radionica u Hlebinama i na Velebitu, umjetnički radovi prve generacije naivnih umjetnika koje je naučavao Krsto Hegedušić te dokumentacije vezane uz djelovanje Krste Hegedušića pri ALU.
Autori radova na izložbi su: Tomo Gerić, Nevenka Arbanas, Miroslav Šutej, Ivan Generalić, Mirko Virius, Ivan Večenaj, Bojan Mrđenović, Luka Hrgović, Mark Cullen, Ivan Andrašić, Zvonko Sigetić, Dražen Tetec, Jelena Bogdanić. Klara Burić, Dorian Pacak, uz dokumentaciju Majstorske radionice iz arhiva Akademije likovnih umjetnosti
Predstavljanjem projekta se obilježio Europski dan kreativnosti EU projekta CreArt.
Europski dan kreativnosti jedna je od vodećih aktivnosti CreArt mreže. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već šestu godinu zaredom, obilježava Europski dan kreativnosti, u okviru kojeg se u svim gradovima CreArt mreže održavaju razne aktivnosti s ciljem promocije umjetničke kreativnosti.
Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe ‘Zemlja’ voditelja Maje Flajsig i Josipa Zankija preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon).
U okviru projekta dosad su održana umjetnička istraživanja i radionice u Hlebinama i Koprivnici kao početnoj točci društvenog eksperimenta grupe „Zemlja“ i cijele naivne umjetnosti, te na Velebitu u Nacionalnom parku Paklenica, odabranom zbog ideje o zemaljskom raju koje je naivno slikarstvo opetovano tražilo.

Foto: Press – Dorian Pacak