fbpx

Zagrebačka filharmonija svečano otvorila sezonu!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Zagrebačka filharmonijaJučer, 26. rujna svoja vrata je otvorila i Zagrebačka filharmonija i prekrasnim koncertom najavila programski zanimljivu i sadržajno raznovrsnu sezonu. Svečano otvorenje sezone bila je ujedno i prigoda za uručenje Zlatne povelje za iznimna dostignuća i izvrsnost jednom od najvećih živućih hrvatskih skladatelja Milku Kelemenu. Maestro Kelemen ove godine proslavio je 90. rođendan, a u petak ujutro u Rektoratu Sveučilišta dodijeljen mu je i Zagrebačka filharmonijapočasni doktorat. Na koncertu navečer, Zagrebačka filharmonija, uz Povelju, namijenila mu je i skladbu na koncertu- naime, izvela je njegovu prvu skladbu –  Aria, e Preludio Finale.
Pod ravnanjem mladog, konciznog i tehnički izvrsnog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra orkestar je nastavio s Mozartovim 21. Koncertom za klavir i orkestar u kojem je solistički dio pripao uglednoj pijanistici Eleni Baškirovoj.  Izvanredno pijanističko umijeće protkano iskustvom oduševilo je publiku koja je pljeskom dozvala ovu poznatu rusku pijanisticu na bis.
Svečanost otvorenja na glazbeno očaravajući način zatvoren je Prokofovjevom Romeom i Julijom.
Sezona se nastavlja idući petak Plavim ciklusom – 3. listopada Zagrebačkoj filharmoniji i mestru Davidu Danzmayru pridružit će se mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te Djevojački zbor Zvjezdice u izvedbi glazbeno kompleksnog, rijetko izvođenog, ali neponovljivog – Gustava Mahlera.

Foto: Press