fbpx

9. Festival maslina u Zagrebu – što vas očekuje?

 9. Festival Maslina u Zagrebu otvara vrata ljubiteljima vrhunskih okusa maslinovog ulja

Organizatori 9. Festivala maslina u Zagrebu su u okruženju hotela Sheraton Zagreb najavili dvodnevno putovanje okusima i mirisima maslinovog ulja. S raskošnim maslinicima koji krase dijelove Lijepe Naše i u organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, događaj donosi jedinstvenu priliku za istraživanje, učenje i uživanje u svijetu maslina.

Svoja vrata otvorit će 9. i 10. ožujka, okupljajući stručnjake, znanstvenike i ljubitelje maslinovog ulja iz cijele regije te uz naglasak na bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu koju maslinarstvo donosi. Maslinarstvo u Hrvatskoj ima dugu i slavnu tradiciju te je kao zemlja obogaćena raznolikim klimatskim uvjetima stvorila idealno okruženje za uzgoj najkvalitetnijih sorti maslina.

U organizaciji Zagrebačkog maslinarskog instituta, Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta, Nikša Šimunović, predsjednik Organizacijskog odbora i Juraj Ivanković, član Organizacijskog odbora najavili su 9. Festival maslina u Zagrebu.Ovaj festival pruža jedinstveno iskustvo koje sjedinjuje stručnjake, znanstvenike i ljubitelje maslinovog ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

– Svake godine s predanošću radimo na podizanju svijesti o važnosti i bogatstvu maslinarstva. Ovogodišnji Festival maslina u Zagrebu na novoj lokaciji postaje epicentar susreta gdje se otvara prostor za dijalog, edukaciju i istinsko uživanje u vrhunskim okusima maslinovog ulja. Prilika je to za razmjenu znanja i iskustava te jačanje veza među ljubiteljima maslina i stručnjacima u tom području. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i s nama uživaju u jedinstvenom doživljaju 9. Festivala maslina u Zagrebu – izjavio je Srećko Gross, predsjednik Zagrebačkog maslinarskog instituta.

Festival donosi širok spektar aktivnosti koje ujedinjuju stručnost, tradiciju i vrhunske okuse maslinovog ulja, a posjetitelji će imati priliku okusiti brojne uzorke ulja, istražiti prodajnu izložbu vrhunskih proizvoda, sudjelovati na inspirativnim radionicama i predavanjima te biti dio panela o brendiranju maslinovog ulja u Hrvatskoj.

Istaknuti stručnjaci poput Zlatka Burića, predsjednika udruge Zlatna Šoltanka, Borisa Ljubičića, dizajnera, Tedija Chiavalona, proizvođača brenda Chiavalon će pod moderatorskom palicom dr. sc. Bože Skoke, suosnivača Millenium promocije i red. prof. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, istražiti načine stvaranja prestižnog brenda i dosadašnja iskustva u brendiranju maslinovog ulja.

Maslinovo ulje, koje je poznato po svojoj bogatosti mononezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom kiselinom, pruža značajne zdravstvene prednosti. Ova vrsta masnih kiselina može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti, čineći maslinovo ulje korisnim dodatkom prehrani. Nadalje, prisutnost antioksidansa, poput vitamina E, u maslinovom ulju pridonosi očuvanju zdravlja kože.

Unatoč tim koristima, važno je naglasiti umjerenost u konzumaciji maslinovog ulja, s obzirom na njegovu visoku kalorijsku vrijednost. S pravilnom integracijom u prehranu, maslinovo ulje može biti ključni saveznik u održavanju zdravog načina života. A više o zdravstvenom aspektu maslinovog ulja komentirala je članica organizacijskog odbora 9. Festivala maslina u Zagrebu Duška Kolar.

– Mediteranska dijeta i mediteranska prehrana je od svjetske zdravstvene organizacije priznata kao preporučena prehrana za današnjeg čovjeka. Znači počevši od rođenja pa do kraja, za sve ljude koji žele biti fit i zdravo se hraniti, maslinovo ulje baza je mediteranske prehrane. Dovoljno je skuhati, malo mesa, malo ribe, koji krumpir, mrkvu i začiniti ih sa zrnom soli i ulja i to je savršen ručak. Jako je zdrav, nema prženja i najbolje ga je konzumirati u salatama te kao dodatak prehrani. Medicina i Svjetska zdravstvena organizacija dokazala je da je mediteranska prehrana najpoželjniji oblik prehrane – izjavila je Duška Kolar.

Festival maslina u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske te Grada Zagreba, okuplja velik broj proizvođača maslinovog ulja koji su dostavili impozantan broj od 308 uzoraka maslinovog ulja za detaljno ocjenjivanje. Brojka odražava raznolikost i bogatstvo maslinarske scene, dodatno naglašavajući kvalitetu i važnost festivala, a za ocjenjivanje uzoraka zadužen je stručni tim senzorskih analitičara iz udruge OLEA Zadar.

Tim je proveo kemijsku i senzorsku analizu uzoraka kako bi ocijenio kvalitetu proizvoda, a rezultati će biti javno objavljeni večer uoči samog festivala na svečanom proglašenju, nakon čega će biti dostupni na službenim stranicama.  devetog Festivala maslina u Zagrebu nadodala je Duška Kolar.

– Upoznala bih vas još s činjenicom da su naši izlagači vrlo nestrpljivi, da žele doći i svi su se odazvali u velikom broju. Biti će jako raznovrsno, ulja će se moći kušati od Istre do Dalmacije pa do Dubrovnika bih rekla i uz ta ulja oni žele pokazati paletu svojih proizvoda. Imamo čak i ribljih proizvoda, jako finih sireva, vina… Slobodno ćete se šetati, kretati i mislim da će biti vrlo interesantno – nadodala je Duška Kolar.

Veliki broj nagrađenih maslinovih ulja posjetitelji će moći kušati na dvodnevnom festivalu, a sve informacije i najnovije vijesti o 9. Festivalu maslina u Zagrebu dostupne su ovdje i na službenoj Facebook stranici.

Foto: Scena.hr/ Borna Benat